DeGab | Food Photography Blog
Блог, Рецепти

Ябълков пай

Ябълкови мини пайове

Ябълкови мини пайове

Паят е ястие, което се приготвя от хрупкаво и ароматно тесто и някакъв сочен и ароматен пълнеж. Има всякакви варианти на пай, било то сладки или солени. Един от най-популярните видове пайове е ябълков пай. Избрах да направя един по-здравословен вариант на този пай като в рецептата не съм използвала рафинирана захар, нито бяло брашно.

Спелта

В тази рецепта съм използвала пълнозърнесто брашно от спелта. Спелтата е култура, използвана още от древността. По-късно е изместена от обикновената пшеница, заради невъзможността да бъде изкуствено наторявана, което не позволява увеличаването на добивът. Обвивката на зрънцето е по-здрава, което не позволява нейното излющване и поемането на тежки метали.

Спелтата има по-висок процент на протеини от пшеница, както и голямо количество фибри, минерали и витамини. Съдържа глутен, различен по-състав от този на пшеницата, който е по-лесен за усвояване от организма, което я прави подходяща за хора, които избягват глутена.

Мини ябълкови пайове

Защо да изберем пълнозърнесто брашно?

Основната разлика между пълнозърнестото и бялото брашно е в преработката на пшеницата. Всяко зрънце пшеница има обвивка, сърцевина и зародиш. Пълнозърнестото брашно се получава при смилането на цялото зрънце пшеница.

При преработката на бялото брашно се отстраняват обвивката и зародиша на зрънцата. В пухкавото бяло брашно, което ние купуваме остава само сърцевината на зрънцето, която не съдържа почти никакви полезни за организма вещества.

ябълкови мини пайове

Освен, че в тези мини пайове има прекрасно пълнозърнесто брашно от спелта има и само 50 гр. кафява захар за пълнежа и 3 с.л. за тестото. Останалите продукти не са много и нека преминем към тях.

Неоходими продукти за ябълков пай

за тестото

за пълнежа

Начин на приготвяне на ябълков пай

Преди да започна с начина на приготвяне искам да кажа, че с тези продукти може да направите един голям пай, който да разрежете на парчета след изпичането, ако нямате достатъчно време. Изработването на капачетата отнема известно време, а те са 12 на брой.

За направата на тестото аз използвах кухненски робот. Ако искате може да го омесите и с ръце.

Пресейте брашното и сложете студените кубчета масло, захарта и солта и притрийте между пръстите си, докато получите трохи. Добавете водата и оформете топка. Важно е да месите тестото възможно най-малко време, за да не стоплите маслото прекалено много.

тесто за пай
Ябълки за пай

Не забравяйте, че ще се радвам да ме отбележите на вашите снимки на тези ябълкови пайове в Инстаграм.

Related posts

Старомоден шоколадов кекс

Габриела Христова
3 години ago

Солени мъфини със сирене

Габриела Христова
6 години ago

Кулинарна фотография – обработка на снимки

Габриела Христова
5 години ago
Exit mobile version