DeGab | Food Photography Blog
Блог, Рецепти, Блог, Рецепти

Профитероли

Профитероли

Профитероли

От години приготвям профитероли по различни рецепти. Изчела съм много по темата, експериментирала съм достатъчно, за да дам рецепта, която работи. И като казвам „работи“ имам предвид този път.

Естествено, че това е трудно тесто и ако сте начинаещи в кухнята ще ви кажа изобщо да не се захващате 🙂 Но пък ако сте ентусиаст няма лошо да пробвате. Късметът на начинаещия може би ще е с вас. Самата аз успях първия път, което ме заблуди, че всеки път ще се получават.

Но аз не съм направила този блог, за да ви плаша и да ви казвам, че няма да се справите. Напротив! Тук сме заедно в едно приключение, в което първо се вкарвам аз и ако изляза „суха“ от ситуацията споделям как съм успяла. Нали разбрахте, че често съм потъвала до шия, че и под вода с профитеролите. И за да бъда още по-скандална в тази рецепта, че ви кажа, че изпозлвам електрически ръчен миксер при размесването на яйцата в тестото (не казвайте на никой) и ще ви препоръчам също да го направите. По-бързо е, по-лесно и имате по-голям контрол върху тестото. Е, нека споделя успешната рецепта, пък дано и при вас работи.

Може и да бъда осъдена от някои вещи лица за големината, затова че са разрязани или пък, че не са напълнени с класическия за профитероли крем. Това тук е моят начин, моята форма, моя вкус.

*Тук е момента да напомня, че мярката от 1 ч.ч., която четете в рецептата е стандартната чаена чаша от 250 мл.

Необходими продукти за профитероли

За пълнежа:

Начин на приготвяне

  1. Загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор и застелете голяма тава с хартия за печене
  2. В касерола се смесват водата, млякото, маслото, солта и захарта и се оставя на среден огън, докато маслото се разтопи и сместа заври
  3. Дърпа се от огъня и наведнъж се добавя брашното. Бърка се енергично с дървена лъжица, докато тестото се събере на една топка без да се дели и се отлепва от стените
  4. Тестото се прегвърля в купа и се разбива за минута с миксер, за да се охлади леко
  5. 4-те яйца се добавят едно по едно като след всяко разбивате с миксера, докато тестото го поеме. Трябва да получите гладка смес с „капеща“ текстура. Когато вдигнете бъркалите на миксера тестото трябва да е еластично и да се стича от тях. Ако има нужда добавете още половин или цяло яйце към тестото
  6. Прехвърлете тестото в пош с кръгъл накрайник
  7. Оформете профитероли с желаната от вас големина на разстояние един от друг, защото ще се надуят по време на печенето. Класичската големина е една хапка след изпичане. Моите направих по-големи около 4 см. Връхчетата се заглаждат като се натиснат леко с влажни пръсти или лъжица. Намазват се разбит жълтък с малко вода
  8. Печете докато станат златисти – около 20 минути
  9. След изпичане се оставят да се охладят

Приготвяне на крема:

  1. Сметаната, пудрата захар и ванилията се смесват в купа и се разбиват с миксер за няколко минути
  2. Когато крема е разбит се прехвърля в пош с подходящ накрайник
  3. Охладените профитероли се разрязват през средата. Шприцова се крем, добавят се половин ягода и капачетата се връщат отгоре.
  4. Поръсват се пудра захар

Благодаря, че се отбихте тук и се надявам рецептата да ви хареса. Последвайте моите социални мрежи за още рецепти и не забравяйте да ме тагнете на вашите снимки на тази рецепта Инстаграм и Фейсбук.

Related posts

Ванилов екстракт

Габриела Христова
2 години ago

Лимонови крекери

Габриела Христова
1 година ago

Питки за бургери с квас

Габриела Христова
3 месеца ago
Exit mobile version