Този Великден реших да изпробвам нещо старо, но ново за мен, а именно боядисване на яйца с естествени бои. От малка си спомням, че баба ми винаги боядисваше яйца с обелките на лука, но да си призная, не ги харесвах много, защото тя боядисваше и шарени с цветни бои за яйца и нямаше как кафеникавия цвят, който се получава от естествената боя да привлече вниманието ми пред пъстрите яйца до тях.

Не знам, дали защото съм пораснала (дано да не е, защото остарявам :)), но днес не мога да отлепя очи от естествено боядисаните яйца. Тези нежни, пастелни цветове ми пълнят душата, носят ми спокойствие и ги считам за невероятно красиви. Най-вероятно децата ми няма да мислят така ако трябва да изберат между яйца с наситени цветове и тези, но всяко нещо с времето си и знам, че сега е тяхното време, затова на Великден вкъщи ще има цветни яйца декорирани от тях самите, както им харесва.

А тук в моето кътче за любими неща и красота ще споделя с вас как боядисах яйца с естествени бои.

Боядисване на яйца с естествени бои

За първото си естествено багрене на яйца избрах да направя четири цвята – червен, син, жълт и зелен. Да ви призная не се получиха точно както си ги представях, но все пак са естествени бои и няма как да очакваме наситеността на изкуствените.

Червеното: Червен цвят опитах да постигна с червено цвекло. Не се получи червено, а по-скоро кафеникаво, но доста наситено.

Син цвят: Доволна съм от полученото синьо от чевено зеле. При първия ми опит след като сварих зелето и получих прекрасен син цвят добавих оцет, както при всички други бои, но течността стана с лилав към червен цвят. Наложи се да сваря зеле втори път и този път не добавих оцет.

Жълт цвят: От полученото жълто съм много доволна. Изполвах куркума на прах и добавих две нарязани коренчета куркума, но мисля, че ще се получи и само с прах.

Зелен цвят: Тук просто не ми се получи. Има цвят, яйцето е боядисано, но цвета по-скоро е жълтеникав с леко зелен оттенък. Използвах спанак и матча. Течността от сварения спанак ми се стори много бледа, затова добавих чай матча.

Декорация

За декорация използвах изпитания метод с чорапогащника и листата. Събрах си красиви, разнообразни листенца листенца и цветченца и декорирах с тях. За целта използвах части от чорапогащник и гумени ластици, с които да го вържа (вижте снимките долу).

Необходими материали за боядисване на яйца с естествени бои:

Червен цвят:

 • 1 средно голяма глава червено цвекло
 • 2 ч.ч. вода
 • 1 с.л. ябълков оцет

Син цвят:

 • 2 ч.ч. нарязано червено зеле
 • 2 ч.ч. вода

Жълт цвят:

 • 2 коренчета куркума
 • 2 с.л. куркума на прах
 • 2 ч.ч. вода
 • 1 с.л. ябълков оцет

Зелен цвят:

 • 1/2 кг пресен спанак
 • 1 с.л. матча
 • 2 ч.ч. вода
 • 1 с.л. ябълков оцет

Метод на боядисване:

Тази пропорция бои е за 12 броя яйца

Яйцата се сваряват, вадят се от водата и се оставят настрана.

Цвеклото се нарязва на дребно и се слага в тенджера. Полива се с водата и се сварява за около 10-15 минути. Течността се излива в буркан, като не се пълни догоре, за да може да се потопят три яйца. Към течността се добавя оцета и яйцата. Оставя се за няколко часа, докато придобие желаната от вас наситеност. Моите яйца стояха 6 часа в боите.

Метода за червеното зеле е същия, но към него не се добавя оцет.

Коренчетата куркума се нарязват на дребно и към тях се добавя куркумата на прахи се залива с водата. Сварява се действа, както при цвеклото.

Същия е метода и при спанакът.

Това сътворих аз и ще се радвам да ми споделите в коментар вашите изпитани методи за боядисване на яйца с естествени бои. Има ли други багрила, които използвате?

Знаете, че ще съм щастлива да видя вашите снимки на естествено боядисани яйца, така че не се колебайте да ме отбележите в Инстаграм.

Пожелвам ви светъл Великден, прекаран с най-любимите хора!