В няколко стъпки по-долу ще засегна някои важни правила във фотографията, които аз следвам и надявам се и вие ще започнете да следвате и ще отговоря на въпроса как да правим по-добри снимки на децата си навън?

Почитателите на моя блог знаят, за любовта ми към готвенето и вкусната храна, както и за тази към фотографията. Освен кулинарна фотография аз обичам да снимам всичко – пейзажи, изгреви, залези и най-вече, обичам да снимам детето си.

Снимането на две годишно изобщо не е лесна задача, особено ако не познавате детето. За щастие всеки родител познава своето собствено дете добре и знае как да го представи в най-добрата му светлина. И като казвам светлина, приемете го буквално. 🙂 Светлината е най-важния елемент в една снимка, независимо дали става въпрос за кулинарна фотография или всякаква друга. Без добра светлина, няма добра снимка.

Как да правим по-добри снимки на децата си навън?

  • Светлина

Как да откриете подходящата светлина? Когато става въпрос за снимки навън в природата, в парка или на детската площадка има няколко часа в деня, през които трябва да се стараем да снимаме и няколко часа, които трябва да избягваме.

Рано сутрин

Когато тръгвах рано за работа в 7 часа, тъй като се налаше да пътувам, слънцето огряваше толкова меко детската площадка близо до вкъщи и в моята глава винаги изникваха красиви кадри, за които щеше да ми помогне точно тази светлина. Дългите сенки, които се образуваха и самите цветове бяха перфектни. Разбира се почти невъзможно е да снимате детето си по това време, защото то най-вероятно ще спи и изобщо дори да не спи програмата рано сутрин е натоварена със закуска и други ритуали.

Снимането рано сутрин си остава любимо за мен. Винаги, когато пътуваме някъде се старая поне една сутрин да стана преди изгрев и по времето, когато слънцето се показва на хоризонта аз да го чакам с фотоапарат в ръка (или на статив).

По обяд

Непрепоръчително време за снимки според мен. През обедните часове на деня, когато слънцето е точно над вас, снимките, които ще направите на детето си ще бъдат прекалено контрастни. Най-вероятно в снимката ще има твърде светли участъци (наричат се изгорели) и твърде тъмни такива. Ако детето например е с шапка, най-вероятно половината му лице изобщо няма да се вижда от сянката, която шапката ще хвърли върху лицето.

  • Ако времето обаче е лошо, облаците ще играят ролята на дифузер (ще разсеят слънчевата светлина, ще я намалят) и тогава вашата снимка ще бъде по-добра. Огледайте се и изчакайте да се заоблачи и тогава направете вашата снимка. Ако няма облаци, просто отидете на място с плътна сянка и направете снимката там.
  • Шарената сянка от дърветата в парка също не е подходяща по-същата причина – големия контраст между светлите и тъмните участъци.
  • Снимката по-долу е направена точно на обяд и сами виждате тъмните участъци, които не биха могли да се коригират с никаква обработка. В същото време за мен тази снимка е просто мил спомен и въпреки качеството (или липсата на такова) за мен е ценна. Не бих я споделила в инстаграм например, защото в хората, които не ме познават тази снимка не би предизвикала никакво вълнение и интерес.
Пример за снимка направена на обяд

Късния следобед и точно преди залез

Моето любимо време за снимки. Тогава детето е станало от следобеден сън, хапнало е, пълно е с енергия и в добро настроение, готово за разходка и игра. Това е времето след 6 часа и точно преди залез. Изберете си красиво място, където детето може да се забавлява и снимайте наволя.

Аз обожавам снимките, в които слънцето е зад детето. Тази светлина ме омагьосва и по-този начин снимките стават като картинки. Снимката по-долу е добър пример.

В тази ситуация обаче има риск лицето на детето да бъде тъмно на снимката. Има начини на го изсветлите с обработка или още при снимането да използвате отразител, който ще озари лицето.

Ако пък настройките на камерата ви са такива, че лицето да е светло, най-вероятно на заден план слънцето и небето ще са твърде светли (в случая бели). Това с едно добро кадриране не би трябвало да е проблем разбира се. Мога да направя едно хубаво небе с фотошоп, но не мисля, че снимката има нужда от това.

Ъгъл на снимане

Най-важното, което мога да кажа тук е винаги да снимате детето на нивото на очите му. Когато насочвате камерата срещу него, приклекнете, колкото е необходимо, за да сте на неговото ниво. Ако го снимате отгоре най-вероятно главата му ще изглежда голяма и цялата снимка ще е изкривена.

Ако детето е легнало на земята и се търкаля (поне на моето често му се случва) снимайте почти от нивото на земята. По този начин ще предадете неговата емоция много по-добре. Снимката по-долу е от тези, които всяка майка има в телефона си. С нея искам да кажа, че ако не бях легнала срещу него и бях снимала отгоре щях да имам снимка на гърба му, без емоцията, която придава лицето му.

Старайте се и в един момент просто ще е навик за вас да търсите лицето на детето и няма да се замисляте, че трябва да клекнете или да се наведете.

Как да правим по-добри снимки на децата си навън?

  • Кадриране

Добрата композиция е толкова важна за вашата снимка, почти колкото светлината. Но как да направим добра композиция?

Има много правила, които трябва да знаете и да спазвате. По-долу ще изброя няколко от тях:

Правило на третините – Най-важното правило във фотографията. То върви ръка за ръка с ъгъла на снимане, но вие вече знаете, че е важно да потърсите лицето на вашето дете.

Най-общо казано, за да спазите правилото на третините разделяте кадъра на 9 равни части, като използвате две вертикални и две хоризонтални линии. Там, където линиите се пресичат, са най – силните точки в снимката. Старайте се лицето на детето ви да попадне в една от пресичащите се точки.

На снимката по-долу съм показала линиите и как очите на детето попадат точно върху линията и едното око е точно в пресичащата точка. Това е едно добро кадриране, защото погледа на гледащия снимката попада първо върху очите на детето. Точно там трябва да бъде и фокуса на снимката. Ако снимате с докосване на екрана на вашия телефон, докоснете върху лицето на детето.

правило на третините

Почти всеки телефон има грид функция, която може да потърсите в настройките за снимане на вашия телефон и да включите и тя да ви помага в снимането. Аз не я използвам, но практиката ме е научила какво да търся. С времето и вие ще се научите 🙂

Темата е много обширна и има още много неща, които да се кажат. Няма да говоря за техника, за фокус, за бленда, за скорост на снимане, за комбинация на цветове, за обработка, защото те по-скоро са за по-опитни фотографи и разбира се съм готова да отговоря на всеки един ваш въпрос, ако има такива. Тези теми оставям за втора статия и се надявам тази да е полезна за вас 🙂

Спирам до тук и се надявам, че съм ви вдъхновила да грабнете телефона или фотоапарата и да опитате да направите няколко снимки на вашето съкровище, според изброените правила