Скоро се сетих, че в блога има няколко палачинкови рецепти, а няма рецепта за класически френски палачинки. Именно те са тези, които приготвяме най-често вкъщи (почти всеки уикенд), защото детето ми ги обожава.

Като казвам приготвяме имам предвид, че мъжа ми ги приготвя 4 от 5 пъти. Той наистина е майстор на палачинките и дори може да ги обръща, като ги хвърля във въздуха. Аз има какво още да уча по тази техника и използвам шпатула.

Но независимо от начина на обръщане или на бъркане най-важен си остава аромата на crêpes, а именно на масло и ванилия. И да, обожавам го. Тервел и баща му ги предпочитат със солен пълнеж, аз обожавам смесицата между сладко и солено и любима комбинация ми е крем сирене и мед. Предлагам ви да ги приготвите и да експериментирате с различни пълнежи, а после да ми кажете, кой ви допада най-много.

френски палачинки

Необходими продукти за френски палачинки

За 10 броя с диаметър 15 см.

 • 100 гр. брашно
 • 2 бр. яйца
 • 200 мл. прясно мляко
 • 1 ч.л. ванилов екстракт
 • краве масло за пържене

Начин на приготвяне

 1. Брашното се пресява
 2. Добавят се двете яйца се бърка с телена бъркалка. Сместа става гъста
 3. Към нея по малко, на няколко пъти се добавя прясното мляко и се разбърква след всеки. Ако го добавите наведнъж ще стане на бучки. Ако все пак тестото ви не е гладко може да го прецедите
 4. Добавя се ванилията и се пържат
 5. Тигана е средно загрят. Намазва се с краве масло. Ако го загреете прекалено маслото ще изгаря.
 6. Слагате количество смес, колкото да покрие дъното на тигана като разклатите към всички страни. Около 1/4 ч.ч. за малък тиган и се изпича.
 7. Около 2 минути на страна. Когато е готова се отлепва сама от дъното на тигана.