DeGab | Food Photography Blog
Блог, Трикове

Снимки на храна с телефон

Photos_mobile_phone

Photos_mobile_phone

Живеем във време, в което всеки държи телефон в ръката си почти постоянно. Ако не гледа снимки, най-вероятно ще прави снимки с телефон. Аз самата постоянно снимам с телефона си. Снимам детето си, снимам кафето си, снимам есенните листа, пейзажи, котета, гълъби, залези (изгреви рядко :)) изобщо всичко, което ми привлече вниманието по някакъв начин. И толкова много се радвам, че не е нужно да нося фотоапарат, който тежи килограм и половина, за да запечатам прекрасни моменти.

С телефон разбира се можем да правим и снимки на храна. Ако ви е омръзнало да приготвяте вкусни ястия, за които сте отделили много време и накрая на снимката те да не изглеждат толкова добре, колкото в действителност са, то тази статия е за вас.

В тази статия ще дам съвети как да направите снимката, а в следваща и съвети за обработка с телефон. Винаги съм казвала, че снимката е половината от работата, останалите 50% са обработка.

снимка с телефон

Как да правим по-добри снимки с телефон

Не подценявайте възможностите на телефоните си. С няколко прости правила, които да следвате и малко обработка, може да постигнете добри снимки с телефон и резултати, за които не сте подозирали.

Светлина

Ще ви разкажа една реална ситуация. Представете си, че се намирате в кухнята си на плота, където е доста тъмно, поне в моята е така и имa лента с лед осветление под шкафовете, която осветява плота. Имате готово ястие, което искате да заснемете. Естествено ще светнете лед лентата. И в тази ситуация понеже навън е късен следобед и е тъмно лампите на тавана също светят. Вие вземате телефона и снимате. Телефонът в режим „авто“ решава, че трябва да включи и светкавица и тогава снимката ще изглежда жълта, най-вероятно ще има остри сенки и прекалено светли или тъмни участъци. В тази ситуация не си говорим за фотография, това е просто „щракане“.

Ако искате да получите добра снимка, трябва да намерите подходяща светлина. Нека ситуацията е същата, като по-горната в същото време на деня. За да направите снимка ви трябва просто някаква светлина. Огледайте се, изгасете всички лампи вкъщи, отидете в другите стаи. Видяхте ли прозореца, през който влиза хубава светлина? Вземете ястието и го сложете до прозореца. Искам да кажа, че не е нужно да снимате в кухнята, а там където светлината е хубава. И другото много важно правило – не смесвайте светлината, ако снимате на естествена светлина изгасете всички лампи. В снимката по-долу може да видите, че прозореца е от дясно. За по-добър резултат може да сложите рефлектор в ляво, който ще добави допълнителна светлина от ляво.

А това по-долу са снимките, които излязоха от тази сцена. Първата е направена с фотоапарата, който виждате, а втората с телефон. Мисля, че резултата е еднакво добър.

чиа пудинг с ягоди

Композиция за по-добри снимки с телефон

Ключът към добрата снимка е добрата композиция. Едно от правилата за добра композиция е правилото на третините или златното сечение, както искате го наричайте, важното е да го спазвате. Повече информация за композиция на елементите в кулинарната фотография може да прочетете в тази статия.

Тук съвсем на кратко искам да кажа, какво представлява това правило и как да го използвате. Вземете телефона си и мислено разделете екрана на девет равни части като прекарате мислени линии по хоризонтала и вертикала. Най-силните точки в снимката са местата, където линиите се пресичат. Точно на едно от тези места трябва да поставите най-важния елемент от снимката, това което искате хората на видят първо. По-долу в снимката ще видите два примера за използване на правилото на третините.

Правило на третините

Да се доверим на камерата на телефона

Никога не съм препоръчвала снимането в режим „авто“. Фотоапаратът има толкова много настройки, чрез които вие сами може да кажете на камерата, каква снимка искате да направи. По-светла, по-тъмна, по-топли или студени цветове искате в снимката, може да настройвате експозицията, както и блендата.

Снимката по-горе е направена с телефон HUAWEI Mate 20 lite . Този телефон поддържа режим на снимане „Pro“

Не искам да говоря само за този модел телефон. Не знам дали вашите телефони поддържат подобна функционалност, но ако я има си струва да поиграете с настройките и да видите коя ще работи добре за вашата снимка. Ако пък телефона не поддържа подобна функция, може да потърсите и изтеглите безплатно приложение с ръчни настройки на камерата.

Ако пък нямате много време и искате просто да снимате нещо преди да е изчезнало (каймака на кафето например) нищо не ви пречи да се доверите на камерата на телефона, тя ще направи необходимото вашата снимка да изглежда добре, да е достатъчно светла и с достатъчно наситени цветове. Тук пак говорим за „хубава“ светлина. Направете компромис с камерата в режим „авто“, но не правете компромис със светлината.

И така, стихнехме момента, в който имате някаква снимка в телефона. Сега въпросът е дали тя е достатъчно добра, за да я споделите с приятели и последователи в социалните мрежи. От всяка снимка може да получите много повече, отколкото тя ви е дала. Казах ли в тази статия, че снимането е половината работа 🙂 остава обработката. Има ли наистина нужда вашата снимка от обработка? Ами има! Нека ви покажа няколко снимки преди и след обработка, за да ви убедя.

В тези снимки има лека обработка. Направила съм ги по-светли, засилила съм детайлите и цветовете. Отнело ми е съвсем малко време. Всъщност съм обработила една снимка и съм копирала настройте върху останалите, което ми е отнело няколко секунди. Получава се много по-добре и по-ефектно според мен. Вие как мислите?

Отново се надявам написаното да ви е било полезно и съвсем скоро очаквайте статията за обработка на снимки с телефон. Усмихвайте се, бъдете добри и снимайте повече, защото една снимка може да каже повече от хиляда думи 🙂 Чао!

Related posts

Морковена торта

Габриела Христова
2 години ago

Канелени рулца

Габриела Христова
3 години ago

Хляб за сандвичи с квас

Габриела Христова
4 месеца ago
Exit mobile version