Светлина – тя буквално може да направи или да развали вашата снимка.

Ако имате красиво ястие, но го заснемете под лоша светлина, то ще изглежда зле. И обратното заснемете грозно ястие под добра светлина и то ще изглежда „уау“.

Същото е, когато си правите селфи – без грим и с не добра прическа, но с хубава светлина. Резултатът ще е добър. Но дори гримът не може да ви спаси от лошата светлина.

Без светлина не можете да снимате. Светлината е вашата сила и аз ще ви помогна да я използвате правилно.

Дифузери

Дифузерът е нещо, което разпределя светлината по-равномерно върху обекта. Те се поставят между източника на светлината и обекта, който снимате. По този начин имате по-слабо изразени сенки и по-мека светлина.

За дифузер може да ви послужи обикновен бял чаршаф или дори хартия за печене.

Рефлектори

Рефлекторът или отражателят отразява светлината, която идва от източника на светлина върху обекта на снимане. Той обикновено се поставя на срещуположната страна на източника на светлина.

  • Когато използвате отражател в бял цвят той ще добави повече светлина към сцената или обекта и ще направи сенките още по – меки.
  • Когато използвате отражател в черен цвят той ще погълне светлината и няма да и позволи тя да се върне към обекта на снимане.

За рефлектор отново може да използвате неща, които със сигурност имате в дома си – например алуминиево фолио или обикновен бял или черен лист хартия.

Намерете подходяща светлина

Мислите ли си, че във вашия дом няма достатъчно светлина за снимане? Е, имам добра новина за вас и тя е, че за да направите снимка ви трябва просто някаква светлина. Дори да е ограничена, във всеки дом има светлина. Вие просто трябва да я откриете.

Първото, което трябва да направите, е да се разходите из дома си. Не мислете, че всички фотографи на храна снимат само в кухните си. Докато обикаляте, обърнете специално внимание на прозорците. Прозорците със северен изглед са идеалният вариант, тъй като през тях почти никога не преминава пряка слънчева светлина, която може да попречи на снимката. Потърсете място, на което има добра светлина и достатъчно пространство, за да създадете сцена за снимка. Ако трябва, разместете мебелите и поставете малка маса или пък използвайте мястото на пода, което е добре осветено от вратата към терасата да речем.

Не забравяйте, че светлината навън се променя постоянно, така че и светлината, която влиза през прозореца, ще се промени. Така че може би най-доброто място за снимане ще е кухнята сутринта или пък всекидневната следобед.

Честито! Вече имате няколко идеални за кулинарна фотография места в своя дом.

Жълта или синя светлина?

Независимо дали снимате храна, или домашния си любимец, има една и съща грешка, която много начинаещи фотографи правят.

Забравяте да изключите всички осветителни тела в помещението.

Понякога, когато в стаята не е особено светло, всеки ще си помисли просто да включи осветлението. Бих казала, че това е лоша идея, що се отнася до снимки. Осветлението на тавана няма да даде желания резултат и най – вероятно ще създаде сенки, които не изглеждат естествено и са твърде тъмни.

По – важна тук е идеята , че самата светлина има цвят. Всички сме виждали снимки, които са прекалено жълти или сини. Това е свързано с настройката на баланса на бялото и се влияе от странични фактори като изкуственото осветление.

Снимката, която виждате по-долу, е пример за всичко написано. Тя е една от първите ми в тази насока (може би наистина първата), преди да започна да чета за фотография.

Снимката е направена вечерта на включено осветление. През деня бях заета да приготвям купички от шоколад. Използвах техника с балони, разбира се – балонът се спука, когато го натопих в шоколада, но това е друга забавна история 🙂

Сега през разстоянието на времето виждам нещата по различен начин. Бих снимала под друг ъгъл, за да наблегна на самите купички от шоколад и най – вече не бих снимала на включено осветление. Бих избрала естествената светлина или изкуствено професионално осветление.

По-долу ще видите снимка, снимана на естествена светлина. Бялото си изглежда бяло, не жълто, нали?

От казаното дотук запомнете само едно – следващият път, когато извадите камерата си, не забравяйте да изключите всички светлини. И след като направите снимката, не забравяйте да ме отбележите в Инстаграм. Бих се радвала да я обсъдим заедно.