В последно време малките семенца на чиата станаха много популярни и за тях се изписват куп хубави неща. Чиата е позната като една от суперхраните. Тя контролира нивото на кръвната захар, помага за регулиране на теглото, подобрява паметта и засилва имунната система. Толкова за нея, днес ще поговорим за композиция във фотографията.

Композиция във фотографията.

Всеки начинаещ кулинарен фотограф трябва да знае, че добрата композиция е ключът към хубавите снимки. Разбира се, има още много детайли, на които трябва да се обърне внимание, но без добра композиция, вашата снимка просто ще преминава във фийда на вашите приятели като една от множеството и ще остане незабелязана. Днес ще ви покажа 5 стъпки, които следвам,когато започна да снимам.

Избор на ъгъл, от който ще снимам

На първо място избирам ъгъла, от който ще снимам. Всичко зависи, от това какво чувство искате да предадете чрез снимката. Например, ако снимате шоколад, който се стича по палачинки ще изберете да ги снимате фронтално. В тази снимка съм избрала да снимам сандвичите отгоре, защото съм искала да се вижда, какво има върху тях. Ако бяха снимани фронтално, щеше да се вижда просто коричката на филийките.

Тази снимка съм избрала да снимам под такъв ъгъл, че да се вижда какво има в чашата (много ми харесват малките семчици чиа) и какво ще има отгоре.

След като вече имаме ясна цел, какво и от къде ще снимаме, преминаваме към стъпка номер 2.

Правило на третините

Много фотографи използват правилото на третините. Какво представлява то? Най – общо казано, разделяте кадъра на 9 равни части, като използвате две вертикални и две хоризонтални линии. Там, където линиите се пресичат, са най – силните точки в снимката, ако мога така ги нарека.

Сега мога да ви отегча с разказ за ренесансовите майстори, които поставяли там обектите си или някакви правила за дясно и ляво, но няма да го направя. Най-кратко и ясно ви казвам просто да поставяте обекта, който искате да е на фокус, в зоната на пресичащите се линии и това е достатъчно за една добра композиция. Според мен е ненужно да се използва. Направете го мислено, направете го приблизително, направете го така, както го чувствате.

И от тук преминаваме към стъпка номер 3.

Композиция – Добавяне на още елементи

За сега имам ъгъла, имам и фокуса, само че на мястото на фокус няма нищо, което да „напълни окото“, така да се каже. Решила съм да добавя плодчета, които да се виждат от пръв поглед. Освен върху чашките, съм сложила малко от тях и отстрани, просто за запълване на кадъра.

Като казах запълване на кадъра, може да видите, че съм сложила много елементи например синята кърпа, която леко излиза от кадър, но присъства, както в предния така и в задния план на снимката. Друг елемент е бурканчето с мед и лъжичката върху него на заден план, пръснатите мюсли, зеблото под дъската.

Избрала съм снимката да бъде в синьо-зелената гама, затова плодовете, които съм използвала, са сини и зелени, а не червени малини.

За да я направя по – интересна съм изрязала кивито във форма на сърце. Използвам правилото, за което всички кулинарни фотографи говорят – играй с храната си.

В снимката няма нищо случайно попаднало там. Трябва да запомните, че всеки малък елемент е от значение. Разбира се, не е задължително да присъстват толкова елементи в снимката, това е мое решение, моят стил. Съветвам всеки един от вас да намери собствения си стил и да направи, така че снимките му да бъдат разпознаваеми.

И в перфектния случай бих приключила тук. Само, че.. О, не! Преминавам към стъпка номер 4.

Промяна на ъгъла на снимане

В последния момент решавам, че ъгълът не е добър, защото искам да се вижда по – голяма част от плодчетата над киселото мляко. Променям ъгъла, като вдигам апарата малко по – нагоре и отново спазвам правилото на третините.

Тук искам просто да кажа, че не трябва да се ограничавате до една композиция и толкова. Направете няколко различни и след това използвайте тази, която харесвате най – много.

И задължителното според мен обработване на снимката в Лайтрум или последната стъпка номер 5.

Обработка на снимката

Винаги съм казвала, че самото заснемане е половината работа от снимката. Държа всичките ми снимки да са обработени, преди да бъдат публикувани.

Тук съм качила и необработени снимки, и да, не изглеждат зле, но с обработката качваме снимката на съвсем друго ниво.

Все още обмислям начин да ви покажа, как обработвам снимка и може би ще публикувам видео в някои от следващите постове. Не е задължително да използвате сложни програми като фотошоп или лайтрум за обработка. Телефоните имат софтуери за лесна обработка като подрязване, засилване на цветовете и контраста. Приложението инстаграм  предлага готови филтри, които може да използвате, преди да публикувате снимка и дава добри резултати.

Е, толкова за днес. Надявам се, статията да е била полезна. Не забравяйте да ме отбележите във вашите снимки в Инстаграм, за които тази статия ви е помогнала. Пожелавам усмихнат, макар и мразовит, ден!