Рецептата за този йогурт кейк съдържа само три основни съставки – кисело мляко, яйца и царевично нишесте. По желание може да добавите малко захар, ванилия, лимонова кора, наистина не са задължителни.

Харесвам гладката текстура на кейка, деликатния вкус, лесното приготвяне и рустикалния вид. Това е лек десерт или дори закуска, вие изберете сами.

Може да пропуснете захарта в сместа и да сервирате кейка с бурканче манов мед на Пчелинь, както направих аз. Нека ви разкажа малко за мановия мед и защо е толкова любим удома.

Манов мед Пчелинь

От вековните дъбови и борови гори на територията на Странджа, Стара планина, Родопите и Средна гора.

Мановият мед се получава от сладкия безцветен сок „мана“ ( медена роса) по иглолистните и широколистните дървета. Времето през което пчелите събират маната е около два месеца и започва от средата на лятото, когато вече няма нектар.

Този рядък вид мед е тъмен на цвят, със средна сладост, специфичен аромат и гъста консистенция. Изключително богат на минерали, аминокиселини, както и на олигозахариди в сравнение с останалите видове мед. Специфичната влажност, както и особеностите на климата и почвите, допринасят българският манов мед да се счита за един от най-качествените и чисти в света.

Необходими продукти за йогурт кейк

 • 1 кофичка (400 г) кисело мляко (ползвам 3.2% масленост)
 • 4 големи яйца
 • 30 г царевично нишесте
 • 60 г захар (по желание)
 • 1 ч.л. ванилов екстрат или лимонова кора (по желание)
 • Манов мед Пчелинь за сервиране

Начин на приготвяне

 1. В купа се разбиват яйцата с бъркалка на ръка. Ако добавяте захар я разбийте с яйцата
 2. Към тях се добавят киселото мляко и нишестето и всичко се разбърква до хомогенна смес
 3. Малка тавичка с диаметър 12-15 см се постила с хартия за печене и сместа се изсипва в нея
 4. Изпича се в загрята фурна на 170 градуса за около 25-30 минути. Сместа ще се наддигне и ще потъмнее отгоре. След изпичане се оставя да се охлади и сместа ще спадне
 5. След като йогурт кейка е напълно охладен се прибира в хладилника за няколко часа, най-добре до сутринта
 6. Сервирайте с мед

Последвайте моите социални мрежи за още рецепти и не забравяйте да ме тагнете на вашите снимки на тази рецепта Инстаграм и Фейсбук.