Това са едни от най – лесните шоколадови кексчета, които може да направите. Залагам на лесни рецепти, защото повече обичам да снимам, отколкото да готвя 🙂 И като казвам лесни, това не означава, че не са вкусни. Тези определено са едни от най – вкусните шоколадови мъфини без брашно, които съм опитвала. Имат много наситен шоколадов вкус и са невероятно сочни.

Шоколадови мъфини без брашно
Шоколадови мъфини без брашно

Това са едни от най – лесните шоколадови кексчета, които може да направите. Залагам на лесни рецепти, защото повече обичам да снимам, отколкото да готвя 🙂 И като казвам лесни, това не означава, че не са вкусни. Тези определено са едни от най – вкусните шоколадови мъфини, които съм опитвала. Имат много наситен шоколадов вкус и са невероятно сочни.

Необходимите продукти за тези шоколадови мъфини са следните:

  • 100 гр. натурален шоколад
  • 150 гр. краве масло
  • 50 гр. какао
  • 150 гр. захар
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 5 яйца

Начин на приготвяне на шоколадови мъфини без брашно:

По същество – разтопявате шоколада и маслото на водна баня.

Когато се стопят добавяте какаото, захарта и ванилията. След като и захарта се разтопи дърпате от огъня и добавяте яйцата едно по едно. Внимавайте сместа да не е много гореща, когато добавяте яйцата.

Имате готова смес, с която напълвате 12 хартиени формички за мъфини, поставени в тавичка за мъфини на 1/3 от обема им.

Печете ги в предварително загрята на 170 градуса фурна около 15 минути.

Резултатът от тези кексчета са усмивките на любимите ви хора и прекрасен аромат в цялата къща.

Виждате как съм декорирала моите на снимката. Ако искате може да им направите някакъв крем например маслен крем с ягоди, но според мен те са перфектни и нямат нужда от нищо друго освен може би малко шоколад отгоре.

Шоколадови мъфини без брашно
Шоколадови мъфини без брашно

Как да заснемем шоколадовите мъфини?

В тази статия ще обърна внимание на снимките на шоколадовите мъфини. Фотографията на храна все пак си е фотография и при нея важат всички правила за композиция, цветове, светлина, преден и заден план, които биха важали при снимането на пейзаж или портрет, да речем.

Като говорим за правила – най – важното е познаватето на камерата. Разбира се, че за добри снимки е нужна много практика, но преди практиката е важно да вземете книжката на вашия фотоапарат и да се запознаете с основните механизми на камерата.

Бленда

Блендата или апертурата (от английски език „aperture“) на фотоапарата е механизмът, който определя, какво количество светлина ще докосне сензорът на фотоапата при отваряне. Колкото по отворена е, толкова по светла ще стане вашата снимка.

Отворът на блендата също е отговорен за „размазването“ на фона на снимките или за дълбочината на фокус. Това размазване зависи изцяло от обектива, който притежавате и стойностите на блендата.

Отворът на блендата се маркира с цифри. Колкото по-малко е числото, толкова по-отворена е блендата. Стойностите може да варират от 1,2 до 32. По-долу съм сложила 3 снимки с различни стойности на блендата, за да видите как се променя фонът.

Шоколадови мъфини без брашно
Шоколадови мъфини без брашно

Скорост на затвора

Стойностите на блендата и скоростта на затвора на фотоапарата са зависими една от друга. „Скорост на затвора“ е времето, за което затворът се отваря по време на експозиция. То обикновено се изразява в секунди или части от секундата.

Стойността на скорост на затвора е отговорна за осветеността на снимката – колкото по бърза е тя, толкова по тъмна ще бъде снимката и обратно: бавните скорости на затвора ще увеличат количеството светлина, което ще достигне до сензора за снимката и тя ще стане по – светла.

В случая със снимката по-горе при стойност F1.8 на блендата, скоростта на затвора е 1/160 (от секундата). Следователно, когато отворът на блендата се намали на F5, ще трябва да се увеличи скоростта на затвора, в противен случай снимката ще стане тъмна. В случая 1/60 е свършила работа и при F10 съответно 1/10.

Препоръчително, дори задължително, е използването на статив за по – бавните скорости, например под 1/125 показва моят опит.

Надявам се статията да е била полезна. Усмихнат ден!