Имате ли добър бекграунд за снимки? Ако нямате, ще ви дам идея как да си направите вкъщи.

В този пост няма да дам рецепта за тези апетитно изглеждащи палачинки, защото ги купих готови, но ще ви разкажа как ги накарах да изглеждат така привлекателни. И друг път съм казвала, че целта на кулинарната фотография е като видиш снимката, да ти се дояде. От тази снимка на мен ми замирисва на шоколад, не знам за вас.

Бекграунд за снимки

Добрият бекграунд е важен почти толкова, колкото добрия вид на храната, която снимате. Той е основата на вашата снимка и вие трябва да се отнесете с внимание към него.

Това е много лесен и ефективен начин да си направите бекграунд за снимки. Това са задните страни на две плочки за под, които останаха неизползвани от ремонта, който правихме наскоро. Дори да нямате в наличност плочки може да си купите такива от магазин за строителни материали, там се продават на бройка.

Един съвет – потърсете такива, които не са с гланцирана повърхност, за да може да ползвате и обратната страна за снимки. Плочките са с размер 45 x 45 см., който е достатъчен за снимане с обектив 50 мм., какъвто е моят.

За да не изглеждат плочките по този начин, просто боядисах задните им страни със сив спрей. За съжаление, в магазина нямаше матов спрей, затова използвах гланцов и през цялото време се надявах да не е много лъскав, за не отразява разни предмети наоколо, тъй като снимам вкъщи и не използвам палатка. Спреят се оказа напълно подходящ.

Избрах сивият цвят, защото е неутрален. Вие може да изберете бял, бежов, не твърде наситен кафяв и дори син цвят. При избора на цвят трябва да сте сигурни, че храната ще изпъква на него и той няма да я превзема.

Избягвайте топлите тонове като жълто и оранжево. Причината е, че храната изглежда по – привлекателна и свежа, когато температурата на снимката е по – скоро към студените тонове. Разбира се, всяко правило си има изключение, зависи какво снимате, тук говорим за общия случай.

Подробности за снимката

Когато вече имате бекграунда остава сложната част 🙂 композицията на снимката, изборът на ъгъл, от който ще снимате и още много малки и големи подробности, за които трябва да помислите преди да направите вашата снимка. Всичко във фотографията на храна е решение на самия фотограф, всяко малко парченце е поставено на мястото си, защото той е решил така. Няма случайности, затова трябва добре да се обмисли.

Всяка снимка има история, която фотографът трябва да разкаже без думи. Разказва я с избора на ъгъл, от който ще снима и с избора на светлина, с композицията.

Аз съм избрала да снимам моите палачинки фронтално, за да се вижда как шоколадът се стича по тях. Това е моята история и мисля, че съм я предала успешно. В предния план на снимката са разположени прибори и кухненска кърпа, а в задния две плодчета от тези, които са над палачинките. Тези неща не са на фокус и неслучайно съм избрала сива кърпа и бяла чиния, не исках нищо да отнема вниманието от самите палачинки. Но без тях кадърът щеше да бъде празен. Трябва да внимавате  и винаги да търсите баланса между реалността и изкуството.

От тук нататък идва динамиката в снимката. Трябваше да внимавам с шоколадовия сос. Нито да е твърде течен, нито твърде гъст. Във фризера си винаги имам замразени плодчета за подобни ситуации. Естествено фотоапаратът беше на статив. Използвах режим Self-timer (забавя снимането с 10 секунди) на фотоапаратът, защото и двете ръце ми бяха заети с купата с шоколадов сос и лъжицата, от която се стича шоколадът и нямаше как да снимам с дистанционно. Скоростта, с която съм снимала, е 1/160, f 2.2 и разбира се най-ниското възможно ISO 100.

Надявам се тази статия да ви е била полезна и интересна. Бих се радвала да видя вашия бекграунд за снимки, така че може да ме отбелязвате в Инстаграм.

Усмивки!