След като вече разбрахте как ефективно да откриете и използвате светлината вкъщи, трябва да обърнем внимание на някои подробности, като например ъгъл за снимане.

Кой е правилният ъгъл на снимане? Ъгълът, който ще покаже храната, която снимате в най-добрата светлина.

Не искате да прекарате много време в приготвянето на перфекно изглеждащо ястие и накрая то да изглежда странно, защото сте го заснели под грешен ъгъл.

Най-важната стъпка за намирането на правилния ъгъл за снимане е да не се ограничавате само до една снимка. Направете няколко снимки от различни ъгли. Дори да си мислите, че сте намерили правилния ъгъл, често той може да е следващият, от който ще снимате.

Ъглите за заснемате на храна са еднакви в повечето случаи.

Подготвила съм списък с няколко примера, какъв тип ястия, под какъв ъгъл да снимате.

Ъгъл за снимане – Фронтално или отпред

Този ъгъл за снимане ще свърши чудесна работа, когато снимате високи обекти. Той ще ви позволи да уловите пълното величие на ястието и обстановката. Няколко примера са:

Напитки в чаши

Палачинки

Бургери

Бутилка вино

Ъгъл за снимане - Отпред
Ъгъл за снимане – Отпред

Ъгъл за снимане – Отгоре

Този ъгъл се използва, когато снимате плоски чинии или храна в съд, който няма ефекти, които може да бъдат скрити. Той ви позволява да заснемете красивите модели и форми на ястието. Пример за такива ястия са:

Ъгъл за снимане – Отгоре

45 – градусов ъгъл

Този ъгъл работи добре, когато искате да снимате храна, приготвена на слоеве. Например десерт, приготвен в прозрачен буркан на дъното, на който има маскарпоне, след това бишкоти, след тях ягоди и пак маскарпоне… Той ви позволява да предадете усещане за височина. Пример за ястия, които могат да бъдат снимани под този ъгъл са:

  • торти
  • шейкове и коктейли
  • кафе или лате, което е направено на пластове
  • купа с плодове или зеленчуци

25 – градусов ъгъл

Много храни не изглеждат добре, снимани фронтално. За тях идеалният ъгъл е 25 градуса. Той ще позволи да виждате храната отпред, да уловите нейната височина, но и да усетите обстановката наоколо. Мислете за този ъгъл все едно стоите на масата. Пример за добри снимки под този ъгъл са:

  • когато ръцете ви държат ястие или купа, така че да можете да надникнете в нея
  • ястия в плитки купи (макро снимки)
  • кадри, в които освен ястието присъстват и масата и стола

75 – градусов ъгъл

Този ъгъл е близо до снимането отгоре. Работи добре, както за плоски чинии, така и когато искате да имате малко повече дълбочина в снимката.

Предизвиквам ви!

Снимайте ястие от всички ъгли, описани по – горе.
Направете си обикновен фон за снимка, например един бял картон. Сравнете ги и изберете правилния ъгъл.

Не забравяйте да ме отбелязвате във вашите снимки в инстаграм.

Препоръчвам да изберете нещо сладко за снимане, за да може да го хапнете като награда, когато откриете правилния ъгъл. 🙂