След като вече разбрахте как ефективно да откриете и използвате светлината вкъщи, трябва да обърнем внимание на някои подробности, като например ъгъла на снимане.

Кой е правилният ъгъл за снимане? Ъгълът, който ще покаже храната, която снимате в най-добрата светлина.

Не искате да прекарате много време в приготвянето на перфекно изглеждащо ястие и накрая то да изглежда странно, защото сте го заснели под грешен ъгъл.

Най-важната стъпка за намирането на правилния ъгъл е да не се ограничавате само до една снимка. Направете няколко снимки от различни ъгли. Дори да си мислите, че сте намерили правилния ъгъл, често той може да е следващият, от който ще снимате.

Ъглите за заснемате на храна са еднакви.

Подготвила съм списък с няколко примера, какъв тип ястия, под какъв ъгъл да снимате.

Фронтално или отпред

Този ъгъл ще свърши чудесна работа, когато снимате високи обекти. Той ще ви позволи да уловите пълното величие на ястието и обстановката. Няколко примера са:

Напитки в чаши

Палачинки

Бургери

Бутилка вино

Отгоре

Този ъгъл се използва, когато снимате плоски чинии или храна в съд, който няма ефекти, които може да бъдат скрити. Той ви позволява да заснемете красивите модели и форми на ястието. Пример за такива ястия са:

  • 45 – градусов ъгъл

Този ъгъл работи добре, когато искате да снимате храна, приготвена на слоеве. Например десерт, приготвен в прозрачен буркан на дъното, на който има маскарпоне, след това бишкоти, след тях ягоди и пак маскарпоне… Той ви позволява да предадете усещане за височина. Пример за ястия, които могат да бъдат снимани под този ъгъл са:

  • торти
  • шейкове и коктейли
  • кафе или лате, което е направено на пластове
  • купа с плодове или зеленчуци
  • 25 – градусов ъгъл

Много храни не изглеждат добре, снимани фронтално. За тях идеалният ъгъл е 25 градуса. Той ще позволи да виждате храната отпред, да уловите нейната височина, но и да усетите обстановката наоколо. Мислете за този ъгъл все едно стоите на масата. Пример за добри снимки под този ъгъл са:

  • когато ръцете ви държат ястие или купа, така че да можете да надникнете в нея
  • ястия в плитки купи (макро снимки)
  • кадри, в които освен ястието присъстват и масата и стола
  • 75 – градусов ъгъл

Този ъгъл е близо до снимането отгоре. Работи добре, както за плоски чинии, така и когато искате да имате малко повече дълбочина в снимката.

Предизвиквам ви!

Снимайте ястие от всички ъгли, описани по – горе.
Направете си обикновен фон за снимка, например един бял картон. Сравнете ги и изберете правилния ъгъл.

Препоръчвам да изберете нещо сладко за снимане, за да може да го хапнете като награда, когато откриете правилния ъгъл. 🙂