Едва ли остана някой, който не е наясно с любовта ми към черешите или пък не е забелязал специалното ми отношение към тях.

Не мога да се сдържа да не купя череши , когато ги видя и понеже вече правих сладкиш с тях сега реших да ги добавя в домашен сладолед.

Ще започна с рецептата за този домашен сладолед, защото съм сигурна, че нямате търпение да я видите и след това ще продължа със снимката и скрития дефект в нея. Вие намерихте ли го?

Рецепта за домашен сладолед с череши

Продукти

  • 500 гр. цедено кисело мляко
  • 300 гр. кондензирано мляко
  • 300 гр. череши

Начин на приготвяне

  • Цеденото и кондензираното мляко се смесват
  • Черешите се измиват. Разрязват се на половинки, почистват се от костилките и се добавят при млечната смес
  • Разбъркайте внимателно и оставете сместа да замръзне за една нощ
  • Преди са сервирате може да пасирате почистени от костилките череши. Получава се сос, с който може да полеете сладоледа. На снимката долу сладоледа е със сос.

Не знам дали след тази лесна рецепта е останал някой да прочете статията до край 🙂

Ако все пак има такива от вас ще ви покажа едно лесно правило, което да следвате, когато правите снимки.

Става дума за правилото на третините. Благодарение на него никой от вас не би трябвало да е забелязал дефекта в снимката, за който говорих по-горе от пръв поглед. Аз самата го забелязах късно и затова реших, че това е подходящ пример.

Какво представлява правилото на третините? Най – общо казано, разделяте кадъра на 9 равни части, като използвате две вертикални и две хоризонтални линии. Там, където линиите се пресичат, са най – силните точки в снимката, ако мога така ги нарека.

Благодарение на това правило първото нещо, което виждате, когато отворите снимката е сладоледа на преден план и след това погледа отива назад в снимката.

Най-вероятно вече сте забелязали дефекта. Бях нагласила сцената и фотоапарата беше на статив, гребнах сладолед с лъжицата и когато исках да я поставя тя не искаше да стои права и падаше.

Сега ще ви издам една от тайните на това как се снима сладолед. Отговора е бързо 🙂 защото се топи, а домашния наистина се топи много бързо.

Огледах се наоколо и първото нещо, което видях беше една салфетка. Реших да я сгъна и да подпра лъжицата отзад. Направих снимката бързо и дори не забелязах, че салфетката се вижда.

Лесно можех да почистя салфетката с фотошоп, но реших, че е подходящ случай да обясня нагледно правилото на третините.

Следващия път, когато снимате нещо, просто поставете обекта е една от точките на пресичане на линиите и ще бъдете сигурни, че снимката ви е добре композирана.

Слънчев ден!