Фотографията на храна е като всяка друга фотография. Независимо дали снимате портет с красив модел или величествен пейзаж има правила, които трябва да спазите, за да направите добра снимка.

Също, както хората някои храни са фотогенични, други имат излъчване и стоят добре пред камерата, а от трети фотографа трябва да „извади“ най-доброто.

Вие може да сте решили да снимате храна, защото обичате да готвите или имате кулинарен блог, а може би сте фотограф и работите по проект, който го изисква. Каквато и да е причината, позволете ми да развенчая първите мисли, които минават през главата ви.

Мит 1 – Трябва да снимам с професионален фотоапарат

Никога не съм го твърдяла. Неслучайно отделям толкова време и внимание тук и в Инстаграм на кулинарната фотография с мобилен телефон. Можете ли да правите добри снимки с телефона си? Разбира се! Независимо от вашето устройство за снимане, най-важното е да го познавате добре и да работите свободно с него и ръчните му настройки. Повярвайте ми, че може да направите по-лоша снимка с „ауто“ режим на фотоапарат, отколкото снимка с ръчни настройки на телефона ви.

Практикувайте много, защото само практиката ще ви покаже, на какво е способна вашата камера. В снимката долу ще видите сравнение между снимка направена с телефон и такава направена с фотоапарат. И в двата случая съм използвала ръчни настройки и резултата е еднакво добър.

Кулинарна фотография с телефон и фотоапарат

Мит 2 – Трябва да снимам в кухнята си

Много хора остават с впечатление, че щом фотографията е кулинарна, снимката трябва да е направена в кухнята. Аз снимам във всички стаи на апартамента си, зависи къде светлината ще ми хареса в дадения момент. Разнасям чинии и всичко необходимо, за да направя сцената, но винаги си струва усилието.

Следващият път преди да направите снимката си, обиколете всички стаи. Харесайте си хубав прозорец, през който не влиза пряка слънчева светлина и подредете сцената си до него. Добрата светлина е най-силното ви оръжие за направата на хубава снимка.

Снимката, която виждате долу е направена в спалнята ми. Често, когато снимам от този ъгъл отгоре снимам там, защото в кунята ми мястото не позволява.

Мит 3 – Трябва да мога да готвя добре

О, не! Аз започнах да снимам храна, защото просто ми харесваше да го правя. Харесва ми как изглежда храната, харесват ми цветовете, харесва ми да играя със сенки и композиция. Кулинарните ми умения се подобриха след това. Все някой трябваше да приготвя храна, която да става за снимане.

В началото снимах сандвичи, здравословни закуски с боровинки и неща, които се приготвят бързо и лесно.

Всъщност изобщо не е необходимо да готвите, ако не го желаете. Отидете в любимата си сладкарница и купете торта или сладки, с които да експериментирате. Тортата е от фотогеничните храни 🙂 и съм сигурна, че след снимките ще има кой да я похапне.

Мит 4 – Трябва ми много светлина

Скоро някой ми каза, че в дома си нямал тераса, на която да снима. Не ви и трябва. За добра снимка е нужна малко светлина и много добро познаване на камерата ви. Повярвайте ми, във всеки дом има подходящ прозорец.

И като говорим за светлина аз в никакъв случай не изключвам изкуственото осветление. Почти всичките ми снимки са направени на естествена светлина, но има моменти, в които просто се налага използването на студийно осветление. Ако сте решили да се занимавате сериозно с кулинарна фотография може да изпробвате и двата варианта и да прецените кой работи по-добре за вас.

Мит 5 – Сенките в кулинарната фотография са враг

Не, не са. В много от моите снимки аз избягвам да има остри сенки и почти винаги използвам рефлектор, за да ги намаля. Но има случаи, в които храната стои по-добре, когато има изразена сянка. Вие сами решете дали ги харесвате или не, всичко зависи от вашия стил.

Сенките винаги придават много драматизъм и дълбочина в снимките. Когато снимам на тъмен бекграунд обичам да виждам повече сенки.

Мит 6 – Трябва да използвам платен софтуер за обработка на снимките

Не, не трябва. Има толкова много безплатни мобилни приложения за обработка на снимки. Моето любимо е Adobe Ligthroom. Използвам го, както на компютъра си, така и на телефона си. Влезте в сайта на Adobe и изтеглете вашата безплатна версия за 7 дни на Lightroom и изпробвайте как работи.

Друг вариант е да използвате готовите филтри на Инстаграм преди да постнете снимката си. Не винаги вършат работа, но с няколко опита ще успеете да работите с тях.

В тази статия може да прочете повече за обработка на снимките. И не я подценявайте. Бих казала, че половината от снимката е добрата обработка.

И накрая мога да кажа една дума, която няма да се изморя да повтарям – практика, практика, практика. Само тя ще ви помогне да станете по-добри. Аз ще се радвам да видя и заедно да обсъдим вашите снимки в Инстаграм, така че ме тагнете там.