Живеем във време, в което всеки държи телефон в ръката си почти постоянно. Ако не гледа снимки, най-вероятно ще прави снимки с телефон. Аз самата постоянно снимам с телефона си. Снимам детето си, снимам кафето си, снимам есенните листа, пейзажи, котета, гълъби, залези (изгреви рядко :)) изобщо всичко, което ми привлече вниманието по някакъв начин. И толкова много се радвам, че не е нужно да нося фотоапарат, който тежи килограм и половина, за да запечатам прекрасни моменти.

С телефон разбира се можем да правим и снимки на храна. Ако ви е омръзнало да приготвяте вкусни ястия, за които сте отделили много време и накрая на снимката те да не изглеждат толкова добре, колкото в действителност са, то тази статия е за вас.

В тази статия ще дам съвети как да направите снимката, а в следваща и съвети за обработка с телефон. Винаги съм казвала, че снимката е половината от работата, останалите 50% са обработка.

снимка с телефон
снимка с телефон

Как да правим по-добри снимки с телефон

Не подценявайте възможностите на телефоните си. С няколко прости правила, които да следвате и малко обработка, може да постигнете добри снимки с телефон и резултати, за които не сте подозирали.

Светлина

Ще ви разкажа една реална ситуация. Представете си, че се намирате в кухнята си на плота, където е доста тъмно, поне в моята е така и имa лента с лед осветление под шкафовете, която осветява плота. Имате готово ястие, което искате да заснемете. Естествено ще светнете лед лентата. И в тази ситуация понеже навън е късен следобед и е тъмно лампите на тавана също светят. Вие вземате телефона и снимате. Телефонът в режим „авто“ решава, че трябва да включи и светкавица и тогава снимката ще изглежда жълта, най-вероятно ще има остри сенки и прекалено светли или тъмни участъци. В тази ситуация не си говорим за фотография, това е просто „щракане“.

Ако искате да получите добра снимка, трябва да намерите подходяща светлина. Нека ситуацията е същата, като по-горната в същото време на деня. За да направите снимка ви трябва просто някаква светлина. Огледайте се, изгасете всички лампи вкъщи, отидете в другите стаи. Видяхте ли прозореца, през който влиза хубава светлина? Вземете ястието и го сложете до прозореца. Искам да кажа, че не е нужно да снимате в кухнята, а там където светлината е хубава. И другото много важно правило – не смесвайте светлината, ако снимате на естествена светлина изгасете всички лампи. В снимката по-долу може да видите, че прозореца е от дясно. За по-добър резултат може да сложите рефлектор в ляво, който ще добави допълнителна светлина от ляво.

А това по-долу са снимките, които излязоха от тази сцена. Първата е направена с фотоапарата, който виждате, а втората с телефон. Мисля, че резултата е еднакво добър.

Chia pudding with strowberry
чиа пудинг с ягоди

Композиция за по-добри снимки с телефон

Ключът към добрата снимка е добрата композиция. Едно от правилата за добра композиция е правилото на третините или златното сечение, както искате го наричайте, важното е да го спазвате. Повече информация за композиция на елементите в кулинарната фотография може да прочетете в тази статия.

Тук съвсем на кратко искам да кажа, какво представлява това правило и как да го използвате. Вземете телефона си и мислено разделете екрана на девет равни части като прекарате мислени линии по хоризонтала и вертикала. Най-силните точки в снимката са местата, където линиите се пресичат. Точно на едно от тези места трябва да поставите най-важния елемент от снимката, това което искате хората на видят първо. По-долу в снимката ще видите два примера за използване на правилото на третините.

Food photo on phone and computer on table
Правило на третините

Да се доверим на камерата на телефона

Никога не съм препоръчвала снимането в режим „авто“. Фотоапаратът има толкова много настройки, чрез които вие сами може да кажете на камерата, каква снимка искате да направи. По-светла, по-тъмна, по-топли или студени цветове искате в снимката, може да настройвате експозицията, както и блендата.

Снимката по-горе е направена с телефон HUAWEI Mate 20 lite . Този телефон поддържа режим на снимане „Pro“

screenshhot on camera mobile phone with setting

Не искам да говоря само за този модел телефон. Не знам дали вашите телефони поддържат подобна функционалност, но ако я има си струва да поиграете с настройките и да видите коя ще работи добре за вашата снимка. Ако пък телефона не поддържа подобна функция, може да потърсите и изтеглите безплатно приложение с ръчни настройки на камерата.

Ако пък нямате много време и искате просто да снимате нещо преди да е изчезнало (каймака на кафето например) нищо не ви пречи да се доверите на камерата на телефона, тя ще направи необходимото вашата снимка да изглежда добре, да е достатъчно светла и с достатъчно наситени цветове. Тук пак говорим за „хубава“ светлина. Направете компромис с камерата в режим „авто“, но не правете компромис със светлината.

И така, стихнехме момента, в който имате някаква снимка в телефона. Сега въпросът е дали тя е достатъчно добра, за да я споделите с приятели и последователи в социалните мрежи. От всяка снимка може да получите много повече, отколкото тя ви е дала. Казах ли в тази статия, че снимането е половината работа 🙂 остава обработката. Има ли наистина нужда вашата снимка от обработка? Ами има! Нека ви покажа няколко снимки преди и след обработка, за да ви убедя.

В тези снимки има лека обработка. Направила съм ги по-светли, засилила съм детайлите и цветовете. Отнело ми е съвсем малко време. Всъщност съм обработила една снимка и съм копирала настройте върху останалите, което ми е отнело няколко секунди. Получава се много по-добре и по-ефектно според мен. Вие как мислите?

Отново се надявам написаното да ви е било полезно и съвсем скоро очаквайте статията за обработка на снимки с телефон. Усмихвайте се, бъдете добри и снимайте повече, защото една снимка може да каже повече от хиляда думи 🙂 Чао!