Експозицията е относително понятие, не само в кулинарна фотография, а във всяка друга. Няма перфектна или правилна експозиция. Както обясних и в статията за блендата, всичко зависи от това, какъв ефект търсите или в случая, колко тъмна или светла искате да е снимката.

Ако изображението стане по-светло, отколкото сте искали, то е преекспонирано. Ако изображението се окаже по-тъмно, отколкото искате, то е недоекспонирано.

Как да постигнете правилната експозиция?

Позволете ми да ви кажа, че снимането в автоматичен режим (P), приоритет на блендата (A) или приоритет на затвора (S) никога няма да ви доближи до „правилната“ експозиция, както би го направил ръчния режим (M). Това е така, защото камерата има контрол, а не вие, а камерата не знае какво мислите. Вие трябва да и го кажете, чрез настройките си.

Ще изброя някои някои неща, за които трябва да помислите, когато търсите „правилната“ експозиция.

  • Снимането с по-широка бленда ще позволи повече светлина да достигне до сензора
  • Снимането с по-малък отвор на блендата ще ограничи светлината, която ще достигне до сензора
  • Намаляването на скоростта на затвора означава увеличаване на експозицията и позволява повече светлина на достигне до сензора
  • С увеличаване на скоростта на затвора, вие намалявате експозицията и снимката ще стане по-тъмна
  • Увеличаването на ISO ще направи сензора по-чувствителен към светлина и обратно – намаляването му ще направи сензора по-малко чувствителен

Използвайте хистограмата, за да видите къде седят вашите черни и бели полутонове. Ако са в ляво означава, че изображението ще бъде по-тъмно, а ако са в дясно означава, че изображението ще бъде по-светло. Променете настройките си, за да преместите хистограмата надясно, ако искате по-светло изображение или наляво, за по-тъмно изображение.

Действие:

Направете няколко снимки и практикувайте с помощта на всички от горните точки, за да увеличите или намалите експозицията си. Запомнете, че експозицията е връзката между настройките за ISO, бленда и скорост на затвора.

Следващия път, когато срещнете проблеми с експозицията, прегледайте горните точки, за да разберете как да промените настройките си, за да заснемете снимката, която си представяте.
 

Упражнение:

Отделете само един час през уикенда, за да реализирате всички уроци от темата – Кулинарна фотография – Как да подобрим снимките вкъщи – да опитомите светлината, да откриете „правилната“ бленда, да намерите ъгъла на снимане, да изпробвате настройките за „правилна“ експозиция и ще започнете да мислите като професионалист. Това ще се отрази и в качеството снимките ви.

Не забравяйте, че практиката е най-важна за постигане на добри резултати. Вече имате план за действие за следващите няколко снимки.

За мен ще бъде удоволствие да видя напредъка ви, така че не се колебайте на ме отбележите в инстаграм.

Пожелавам много усмивки и слънчево настроение!