Коя е най – добрата бленда (апертура) за кулинарна фотография? Отделете си 15 минути, които ще прекарате в упражнение, което ще ви помогне да разберете как работи блендата.

Преди това има няколко неща, които искам да обясня.

Какво прави блендата, или по – скоро, каква е нейната роля?

Блендата е отвор в обектива, който позволява на светлината да достигне до сензора на камерата. Блендата, с която изберете да снимате ще контролира две неща:

  • количеството светлина, което ще достигне до сензора
  • дълбочината на рязкост

Голямата бленда (f / 2.8) ще позволи до сензора на фотоапарата да достигне по-голямо количество светлина и ще направи плитка дълбочина на рязкост (размазан фон).

Малката бленда (f / 8) ще пропусне по-малко светлина до сензора на обектива и ще направи по-голяма дълбочина на рязкост (повече неща от фона ще са на фокус).

Не мога да кажа коя е правилната бленда за снимане. Просто няма такава. Всичко зависи от разстоянието до обекта.

Разстояние

Помислете: f / 2.8 е плитка дълбочина на полето. Ако сте много близо до обекта, може да имате един бадем (на вашия бадемов кроасан) на фокус и всичко останало да се замъгли. Не можете дори да кажете, какво точно сте заснели в такава плитка дълбочина на полето. Ако се отдръпнете 5 крачки назад и отново снимате кроасана на бленда f / 2.8 той целият ще е на фокус.

Правилната бленда зависи от три неща:

  • количеството светлина, което е нужно да достигне до сензора
  • дълбочината на рязкост, което искате да имате
  • разстоянието до обекта

15 минутно упражнение за бленда

Това беше първото упражнение, което направих, когато си купих фотоапарата. Препоръчвам го и на вас, защото ще помогне да разберете как работи блендата.

Вземете някакъв предмет, каквото искате. Аз използвах ябълка. Поставете го на обикновен фон – аз просто я оставих на масата.

Снимайте на разстояние от около един метър от обекта.

Започнете да правите снимки от най – ниската апертура на вашия фотоапарат – f / 1.8, f / 2.8, f / 3.2, f / 3.5, f / 4, f / 4.5, f / 5.8, f / 8, f / 10, f / 11

След като приключите отидете на разстояние около два метра от обекта. Отново направете снимки за всяка f стойност от f / 1.8 до f / 11.

Свалете снимките на компютъра и сравнете тези, които са с една и съща бленда и различно разстояние до обекта. Обърнете внимание на разликата в дълбочината на рязкост.

Различно замъглен фон, при различните отвори на блендата

Използвайте различни f – стойности , когато започнете да снимате. Променяйте разстоянието до обекта. Накрая изберете този кадър, който изглежда най – добре. С течение на времето ще се научите, каква бленда е подходяща при различното разстояние.

Скоро ще публикувам последната статия на тема – Как да подобрим снимките вкъщи и тя ще се отнася за експозицията. А вие не преставайте да експериментирате.

Ако пък мъфините от снимката ви изглеждат много апетини, тук може да видите рецептата за тях.

До скоро! 🙂