Ето нещо, по което децата ще полудеят. Сигурен начин да ги приберете от площадката без да се сърдят е да им кажете, че вкъщи ги очакват домашни фунийки за сладолед, или пък купички ако се предпочели този вариант за формата.

Може и да изглежда сложно, но повярвайте ми, не е. Когато извадите от фурната тънката като палачинка кора тя е мека и приема каквато форма ѝ придадете само за няколко секунди. Внимавайте, бързо изстиват и се втвърдяват, затова трябва да се действа бързо след като се извадят от фурната.

Техниката за направата на купички е просто да ги оставите да се охалдят върху дъното на обърната чаша. Те приемат много леки и ефирни извивки, които аз много харесвам. Ако решите да направите фунийки, то трябва да си изработите форми, например от алуминиево фолио или картон (твърд) или пък да използвате някой пластмасов сладолед от играчките на децата. Тук играе въображението ви.

Необходими продукти за домашни фунийки за сладолед

 • 3 белтъка
 • 150 г захар
 • 60 мл прясно мляко
 • 20 г разтопено и охладено краве масло
 • 160 г брашно
 • 2 с.л. какао

Начин на приготвяне

 1. Белтъците и захарта се разбиват на пяна с миксер, докато сместа стане твърда и на пада, когато обърнете купата
 2. Маслото и млякото се смесват и се добавят към белтъците. Разбърква се с шпатула
 3. Сипва се пресятото брашно и какаото (ако се решили да са какаови) и се разбърква винумателно с шпатула
 4. В плитка, голяма тава с хартия за печене се оформят 3 кръга с помощта на лъжица като се заглажда внимателно и се пекат за около 5 минути в загрята на 180 градуса фурна
 5. След изпичане, докато са още горещи се слагат върху чаши или се оформят във формата на фунийки и се оставят да се охладят
 6. Сервирайте с топки сладолед