Ще си призная, че започвам да пиша рецептата за панетоне с квас за втори път. Първият беше по коледните празници, когато го приготвих за първи път и споделих резултата в социалните мрежи и тогава един „квас блогър“ ми каза, че не мога да споделям рецепта, защото не съм се научила да усещам кваса и едва ли не било късмет, че ми се е получило панетонето.

Аз съм човек, който вярва повече, че хубавите неща се случват в резултат на действията ни, отколкото на късмет все пак оставих статията недовършена и по-късно я изтрих. Пет месеца по-късно съм сигурна, че с кваса се усещаме, все пак доста време прекарахме заедно.

В блога има няколко рецепти за козунаци замесени с мая. Всяка година се старая да предлагам разнообразни рецепти и тук ще оставя линкове към тях тук:

Стъпки за приготвянето на стартер

Ако печете с квас знаете, че тестото си иска времето и няма как да стане бързо. Но ние не искаме да бързаме, поне аз. Искам да отделя време и усилия и когато сервирам панетоне на празничната трапеза да се усеща старание в името на любовта към хората на нея.

 • Вечерта в петък замесих сладък, твърд стартер от брашно, вода, квас и захар. На сутринта беше удвоил обема си (за около 12 часа). В стаята е около 22 градуса.
 • Същата вечер извадих краве масло и яйцата от хладилника, за да може на сутринта, когато започна месенето да бъдат на стайна температура.
 • Месих с миксер и приставките за тесто. Ако имате стоящ, мощен миксер за тесто ще е чудесно, но аз използвах това, с което разполагам. По време на месенето определено моя ентусиазъм е повече от този на миксера ми, но той все пак се справи.
 • В купата смесих брашното, яйцата, млякото, захарта и солта и ванилията. Тук е момента ако сте решили да сложите портокалова кора например да го направите. Получава се тесто с консистенцията като на снимката долу.
 • При това сесто се добавя стартера и се размесва добре. След това на няколко пъти се добавя мекото масло, като се меси след всяко добавяне до пълното му усвояване.
 • Накрая на месенето тестото изглежда като на третата снимка долу.
 • Тестото се оставя покрито с кърпа да почине един час, след което се правят три разтягания през 45 минути. След последното разтягане тестото се оставя да удвои обема си за поне 8 часа на стайна температура. На снимките долу ще видите тестото след третото разтягане – гладко и еластично и на втората снимка е вече удвоило обема си.
 • Втасалото тесто се набрашнява леко и се изсипва върху набрашнен плот. Разстила се на правоъгълник (може без точилка) и отгоре се посипват половината от парченцата шоколад или каквото се избрали (бадеми, стафиди и друго). Тестото се прегъва така, че да се получи квдрат и се посипва още малко от шоколада, прегъва се отново и се посипва остатъка.
 • Тестото се оформя на топка и се слага в намаслена форма за печене. Моята е с диаметър 20 см. и е висока 10. Покрих стените и с хартия, която е по-висока от стените, защото при печене ще се наддигне. Може да използвате от картонените форми, специално за панетоне, но аз не успях да намеря.
 • По този начин тестото се покрива и се оставя в хладилник до сутринта. Покривам с найлонова шапка за баня. На сутринта правя разрез отгоре на кръст и слагам парче масло по средата. Изпичам за около 50 минути в загрята фурна с вентилатор на 160-170 градуса. Когато панетонето се запече отгоре покривам с алуминиево фолио, докато е готово и отвътре. Проверявам с дървено шишче кога е изпечено и отвътре.
 • Панетонето трябва да се охлади след печене за поне 4 часа преди да бъде разрязано.

Необходими продукти за Панетоне с квас

За стартера:

 • 70 г брашно (13% протеин)
 • 15 г квас
 • 20 г вода
 • 1 с.л. захар

За тестото:

 • Целият стартер
 • 350 г брашно
 • 70 г захар
 • 1/2 ч.л. сол
 • 2 ч.л. ванилов екстракт
 • 3 яйца (размер L) на стайна температура
 • 70 мл прясно мляко
 • 200 г меко краве масло
 • 100 г шоколад

Начин на приготвяне

 1. Продуктите за стартера се смесват и се омесва малка топка тесто, която се оставя в буркан да удвои обема си на стайна температура. Обикновено отнема 8-10 часа, така че може да я приготвите вечерта и на сутринта ще имате готов стартер
 2. В купата на миксера се смесват брашното, захарта, солта, ванилията,яйцата и млякото и всичко се омесва с миксера (с бъркалките за тесто) за няколко минути
 3. При полученото тесто се добавя стартера и месенето продължава, докато се поеме целия и се размеси добре
 4. Добавя се мекото масло на 5-6 пъти като след всяко добавяте се меси с миксера до пълното му усвояване
 5. След като тестото е поело цялото масло купата се покрива с кърпа или найлон/фолио и се оставя да почине един час на стайна температура
 6. Когато изтече часа с влажни ръце се оформя гладка топка и оставя да почине 30-45 минути
 7. След това следват три разтягания на тестото през 30-45 минути
 8. След последното тестото се оставя да удвои обема си. Около 8 часа на стайна температура
 9. Втасалото тесто се прехвърля на плота (намазнен или набрашнен) и се разтяга на правоъгълник
 10. Втасалото тесто се набрашнява леко и се изсипва върху набрашнен плот. Разстила се на правоъгълник (може без точилка) и отгоре се посипват половината от парченцата шоколад. Тестото се прегъва така, че да се получи квадрат и се посипва още малко от шоколада, прегъва се отново и се посипва остатъка.
 11. Оформя се топка и се оставя в подготвената форма за печене. Прибира се в хладилник за една нощ
 12. По този начин тестото се покрива и се оставя в хладилник до сутринта. Покривам с найлонова шапка за баня. На сутринта правя разрез отгоре на кръст и слагам парче масло по средата. Изпичам за около 50 минути в загрята фурна с вентилатор на 160-170 градуса. Когато панетонето се запече отгоре покривам с алуминиево фолио, докато е готово и отвътре. Проверявам с дървено шишче кога е изпечено и отвътре.
 13. Панетонето трябва да се охлади след печене за поне 4 часа преди да бъде разрязано.

Последвайте моите социални мрежи за още рецепти и не забравяйте да ме тагнете на вашите снимки на тази рецепта Инстаграм и Фейсбук.