За да изглежда вашата снимка добре, трябва да се спазят много правила, като например тези за цветове и композиция. Съчетанието на цветовете във фотографията, независимо дали е кулинарна фотография или друг вид зависи от вашия собствен стил. Въпреки, че някои хора имат „усещане за цвят“ добра идея е да сте наясно с правилата за цветови комбинации. Работата с теорията на цветовете създава образ с хармонични и балансирани цветове.

Едно от нещата, които биха помогнали за съчетанието на цветовете в кулинарна фотография е използването на цветното колело. То изобразява връзката между основните цветове. Правилната комбинация на цветовете от цветното колело ще помогне цветовете в снимките да са в хармония един с друг. Теорията на цветовете е цяла наука и аз накратко съм подготвила няколко схеми, които биха ви помогнали в избора на цветове. В края на статията има прикачен файл, който съдържа картинката, която ще видите по-долу. Може да го изтеглите и много бих се радвала ако ви помага, когато се колебаете при избора на цветове.

Цветно колело

  • Цветното колело включва трите основни (първични) цвята. Наричат се основни, защото не могат да се получат от комбинация на други цветове. Това са жълто, червено и синьо.
  • Включва също вторични цветове. Това са цветовете, които се образуват от комбинацията на основните – зелен, оранжев и лилав.
  • Включва и третични цветове – тези, които се образуват от смесването на основен с вторичен цвят – жълто-оранжево, виолетово, жълто-зелено и други .
Комбинация на цветовете в кулинарната фотография
Комбинация на цветовете в кулинарната фотография

Допълващи се цветове

Тази комбинация от цветове ще постигнете като изберете два цвята, които се намират на срещуположни страни в колелото. Например червеният цвят се допълва добре от зелен цвят. Ако се замислите природата сама по себе си е толкова перфектна. В нея ще откриете толкова много червени плодове и зеленчуци със зелени листа. Аз не винаги използвам цветното колело. Просто се доверявам на вътрешното си усещане.

Триада – комбинация от три цвята

Триадата е комбинация от три цвята, които са равностоящи един спрямо друг в кръга. Чрез тази комбинация снимките ви ще имат силен контраст, но цветовете ще продължат да са в хармония и няма да натоварват погледа.

Аналогични цветове

Това е комбинация от цветове, които се намират един до друг в кръга. Тук отново мога да намеся природата. Представете си снимка на гора – в нея ще може да покажете различията между подобните тонове (по-тъмно, към по-светло зелено). При аналогичните цветове липсва контраст и те действат успокояващо на погледа.

Квадрат – комбинация от четири цвята

Комбинация от четири цвята, които са равностоящи в кръга. Тук отново имаме голям контраст, който да задържи погледа върху снимката и цветовете се допълват.

В интернет има много безплатни инструменти, които може да използвате за помощ в комбинирането на цветове. Един от инструментите, които работят добре според мен е на Adobe. Може да го намерите тук: https://color.adobe.com/create

Тези правила за комбинация на цветовете важат и във фотографията, и в дизайна. Това са комбинации създадени преди стотици години и дори да не обичате правилата е хубаво да се водите по тях, независимо дали става дума за снимки, за цветовете на мебелите вкъщи или за вашия личен стил на обличане.

Разбирането на принципите на цветното колело, ще ви помогне да определите вашия собствен стил в кулинарната фотография, както и ще ви насърчи да промените собствените си граници и да експериментирате с цветовете.

Пожелавам ви един цветен ден изпълнен с хармонични пролетни цветове 🙂 Усмивки!