Тази рецепта е за едно не дотам класическо, но толкова вкусно песто. Като казвам, че не е класическо нямам предвид само съставките му, но и начина му на приготвяне.

На първо място не съм използвала хаванче за счукването на продуктите, а кухненски робот. В него сложих всички съставки, необходими за това песто от босилек и орехи и за няколко секунди в кухнята се разнесе уникален аромат. Знаете, че съм фен на бързите рецепти и колкото по-малко време ми отнема да спретна нещо, толкова по-добре. Но никога не го правя за сметка на вкуса.

Дали за паста или за салата, или просто на препечена филийка пресен хляб, песто е един чудесен сос, с чиито съставки може да експериментирате и никога няма сбъркате. Просто трябва да се придържате към основните продукти, които са зелени листа, ядки, чесън, зехтин и сирене. В случая зелените листа са босилек, а ядките са орехи.

Ето ги и продуктите за песто от босилек и орехи

 • Две шепи листа от босилек
 • 50 грама печени орехи
 • 1 скилидка чесън
 • 2 супени лъжици настъргано сирене грана падано
 • 7-8 супени лъжици зехтин
 • Сол на вкус

Начин на приготвяне

Разбрахме се вече, че е ваш избора дали ще направите това песто в хаванче или ще изберете по бързия вариант и ще използвате чудото наречено кухненски робот.

 1. На първо място слагате листата от босилек.
 2. Към тях добавяте печените орехи. Може да използвате и сурови орехи, но печените са много по-ароматни.
 3. Добавяте скилидката чесън. Ако обичате чесъна, спокойно може да добавите и две скилидки.
 4. Добавяте настърганото сирене.
 5. Щипка сол
 6. Поливате със зехтина и смилате тази смес, докато стане хомогенна и ароматна прелест.
 7. Ако мислите, че има нужда може да добавите още малко зехтин.

Както казах и по-горе, песто може да се приготви от всяко зелено листенце, било то див чесън (левурда) или магданоз. Бъдете смели и експериментирайте.

И ако се чудите как да направите хубави снимки на вашето песто, то статията за светлина и как да я използваме в кулинарната фотография със сигурност ще ви бъде интересна

Усмивки!