Как да снимаме напитки е една от любимите ми теми напоследък. Ако си мислите, че снимането на храна е трудно, просто се опитайте да снимате напитка. Няколко години аз отделям много време за снимки на храна и напитките сякаш оставаха на заден план. Но те са част от кулинарната фотография и не трябва да ги пренебрегваме.

Тази статия е в партньорство с www.malltohome.bg и чашите и реквизита за снимките тук са предоставени от тях. Може да използвате код „gaby“, който ще ви даде 20% отстъпка за всичко в категория „За дома“ от сайта.

Реших да разделя тази статия на четири части, в които да обхвана най-полезните съвети, които мога да дам. Надявам се след прочетеното, вашите умения за снимане на напитки да са обогатени и наистина да правите снимки, от които се ожаднява. Хайде, без да се бавим повече преминаваме към тема номер едно:

Светлина, композиция, ъгъл и цветове

Разбира се, че не изненадвам никой с тази тема. Все пак това са основите на всеки вид фотография и без да помислим подробно за тях, вашата снимка ще бъде поредната посредствена, която просто преминава във фийда на приятелите и последователите ви. Моето желание е всяка една моя снимка да се забелязва, да блести и когато човек скролва да спре за няколко секунди. Постигам ли го с всичките си снимки? Най-вероятно не, но това не ме обезсърчава да продължавам да се старая да правя „уау“ снимки.

Светлина

За светлината в кулинарната фотография съм говорила много. Има ли обаче нещо различно, което мога да кажа за светлината при снимането на напитки? Има разбира се. Във фотографията на напитки често се използва т.н. „беклайтинг„. Какво означава и защо да го използваме ще ме попитате?

Това е техника за снимане, при която светлината, която използваме за снимката идва отзад. Снимаме в контражур, ако искате и така може да го кажете. Защо да го правите ли? Ами защото самата напитка изглежда по-добре и за пояснение ще кажа:

 • когато светлината идва отзад се получават красиви отблясъци вътре в самата напитка
 • релефът на чашата, в която снимате е по-ясно изразен
 • получава се „игра“ на цветове и сенки, която няма да постигнете със светлина идваща отпред или острани
 • ако снимате топла напитка ще се вижда добре парата, която излиза от чашата

Ако снимате на естествена светлина вкъщи просто подредете сцена пред прозореца и снимайте срещу светлината. Може да снимате сцената отпред, така че да се вижда прозореца, а може и да изберете ъгъл например 45 градуса или по-голям, така че прозореца да не се вижда и по този начин ще имате една чудесна светлина за напитки.

Изпробвайте тази техника на снимане и споделете резултата с мен. Ще се радвам да го видя

Ъгъл, композиция и цветове

Събирам трите заедно, защото в блога може да прочете много подробна информация, за това как да ги изберете. Все пак ще кажа, че за да сте сигурни в своята композиция (да си вържете гащите така да се каже :)) винаги може да използвате правилото на третините, както съм направила аз в снимката по-долу.

Правилото на третините е следното: разделете екрана на девет равни части като прекарате мислени линии по хоризонтала и вертикала. Най-силните точки в снимката са местата, където линиите се пресичат. Точно на едно от тези места трябва да поставите най-важния елемент от снимката, това което искате хората на видят първо.

За комбинацията на цветове ще ви помогне цветното колело, а как да го използвате може да разберете в тази статия, както и от схемата по-долу.

Ъгълът на снимане е въпрос на лично виждане и избор. Аз предпочитам да снимам напитки отпред или под 45 градуса, в който отново се вижда почти цялата чаша, но и част от напитката отгоре (полезно е ако е коктейл на различни слоеве от цветове и има украса на чашата отгоре).

Как да снимаме напитки? Да ги направим реалистични

Това е втората тема от статията, в която скачаме по-дълбоко във фотографията на напитки. Какво искам да кажа с „да ги направим реалистични“? Ако погледанете моят Инстаграм фийд ще видите много снимки на различни напитки, коктейли, ликьори може би. И тук ще ви издам една тайна. Почти в никоя снимка не съм използвала истински алкохол. 90% от снимките са направени с чай, сок или друга безалкохолна напитка :).

Защо във фотографията на напитки не се използва истински алкохол? Ами защото не е нужно. Искам да кажа, че просто не си струва да похабите скъпо уиски за една снимка. Какво разбирам от похабяване ли? Ами например разреждането му с лед и добавянето на плодове, което работи добре за фотографията, но не и за вкуса на уискито. Освен това, често се случва напитките да се снимат сутрин или по обяд, което просто не е подходящо време за изпиването на даденото питие и по този начин напитката е похабена.

Ако снимате в заведение например, често се случва размера на чашата и 50те милилитра, които бихте получили ако си поръчате питие да не изглеждат добре на снимка и във фотографията се налива повече в чашата. Ако снимате мартини е абсолютно ненужно да използвате истинско при положение, че може да го замените с вода. Уискито лесно се заменя със студен чай или ябълков сок от кутия.

Но, за да изникне аромата на алкохола от първия момент у човек, който поглежда снимката, трябва някак да го убедим, че напитката е истинска, силноалкохолна, точно както очаква той. Тук силна роля играят първо чашите и второ останалия реквизит (пропс). Например ако снимаме мартини, разбира се ще добавим маслинка и ще използвате подходящи чаши за мартини. Или ако снимаме уиски ще използваме красиви чаши за уиски, за да убедите гледащия, че това е алкохол може да добавите мерителна чашка например отстрани.

Лед

Друг важен елемент при снимането на напитки е леда. Преди около година си купих няколко вида изкуствен лед като си мислих, че той ще ми даде онова реалистично усещане за студени, топящи се, мокри кубчета лед, но това разбира се не се случи, защото както казах той е изкуствен. Да, вярно е, че не се топи но това не дава никаква стойност на снимката, той просто изглежда пластмасов и предпочитам да не го изполвам. Истинският лед е много важен за това как хората ще усетят снимката. Повярвайте ми едно топящо се кубче лед дава много повече на снимката, от перфектно изглеждащото изкуствено ледче и не ви препоръчвам да ги използвате.

Вместо изкуствен лед си купете този уред за натрошаване и така освен кубчета, ще имате различна форма лед за снимки.

Как да снимаме топли напитки

Топлите напитки определено са предизвикателство. При тях имаме два варианта. Или изполваме супер красива чаша, или използваме стъклена чаша и правим напитката „уау“. На снимката долу ще видите съвсем обикновено мляко с какао, но с красив реквизит. И за да го направя малко по-интересно и апетитно добавих млечна пяна, която поръсих с какао. Така получих двуцветен елемент, вместо обикновен кафяв цвят и скучно мляко с какао.

Най-лесния начин да направите млечна пяна е с този уред.

Един от любимите ми ефекти, когато снимам топли напитки е вдигащата се пара. Ето няколко съвета, как да заснемете парата:

 1. Винаги използвайте не просто гореща течност, а току що свалена от котлона вряла течност
 2. Препоръчително е да снимате в контражур (светлината да идва отзад)
 3. Ако не се вижда прозореца и имате гръб отзад препоръчително е той да е едноцветен и да е в тъмен цвят
 4. Използвайте бърза скорост на затвора (над 1/500 например или повече) Ако снимката ви стане твърде тъмна, ще трябва да отворите максимално блендата или да увеличите ИСО-то

„Сплаш“ снимки. Как да заснемем разплискване на напитката и капки във въздуха?

Не е тайна, че това е любимата ми тема. Обожавам тези снимки, в които гравитацията все едно не съществува.

Разбира се за такава снимка са нужни много умения и опит. Аз не съм успяла от първия път да създам подобна снимка. Започнах от метода „проба, грешка“ и тук ще споделя всичко, което научих за тези снимки.

Тук може да видите видеото, което заснех при създаването на тази снимка. Тук всеки един елемент е заснет отделно и след това всички са събрани във фотошоп. Светлината, която използвах е изкуствена.

Разбирам, че много хора със страст към кулинарната фотография, нямат изкуствено осветление и специфични софтуерни умения, затова съветите, които ще дам тук са за снимки като тази по-долу, която е направена на естествена светлина и в нея са подобрени яркостта и контраста,което може да направите с програмата, с която обработвате снимките си.

И няколко съвета как да снимаме напитки за начинаещи:

 1. Използвайте статив. Обикновено за подобни снимки се изисква много бърза скорост на затвора и много кадри направени един след друг.
 2. След като сложите камерата на статив и изберете ъгъла, от който ще снимате, трябва да изберете къде ще бъде фокуса и да го „заключите“. Работете в ръчен режим на камерата с ръчен фокус.
 3. Напълвате чашата, така че до ръба да останат към 1.5 до 2см празни
 4. Подреждате всичко необходимо като реквизит в сцената
 5. Правите една снимка със скорост над 1/1000 и ако е прекалено тъмна, отваряте блендата максимално и увеличавате ИСО-то, колкото е необходимо
 6. Когато сте готови с осветеността на снимката преминавате към същественото снимане. Искам да ви кажа, че хубав „сплаш“ ефект няма да се получи ако пуснете едно ледче в чашата 🙂 Трябва ви нещо тежко като парче ябълка или картоф например. Отрежете го така, че да се побира в чашата
 7. Настойте камерата в режим на непрекъснато снимане
 8. Сложете едната ръка на спусъка и го задръжте докато с другата пускате парчето в чашата. Ако не можете сами, намерете си помощник, който да държи спусъка или да пусне парчето
 9. Започнете да снимате малко преди да пуснете парчето в чашата

Толкова от тази статия. Споделете ми в коментар дали е била полезна за вас. Има ли нещо друго, което искате да ме попитате относно фотографията на напитки?