Освен без кафето, няма как разбира се сутрин да минем без една лека и здравословна закуска, идеална за летните жеги, приготвена с една от най-големите ценности на страната ни, а именно кисело мляко. Съществува спор между България и Гърция за произхода на киселото мляко, който аз мога да разреша точно в този момент – киселото мляко е 100% българско. Време е Джейми Оливър да разбере това и да спре да нарича нашето кисело мляко гръцко.

Киселото мляко е известно с добрите си вкусови, диетични и лечебни качества. Точно за това съм избрала него за тази рецепта с мюсли и плодове. Тук имаме кисело мляко с различни проценти масленост, които варират от 2% до 10% процента, може и повече. Аз съм избрала мляко със среден процент масленост. Имаме също така цедено кисело мляко, което е много гъсто с по-наситен вкус, но аз съм предпочела обикновеното, защото влагата в него ще напои мюслите и те ще станат меки и вкусни. Плодовете, както виждате на снимките са боровинки и череши. Естествено може да стане с всякакви плодове по ваш избор и вкус. Киселото ни мляко е доста гъсто, в случая към него съм добавила една друга ценност, а именно мед, но за него в друга тема. След прибавянето на меда към млякото сместта се разбърква и става кремообразна и подсладена.

Закуска с кисело мляко и мюсли

В познатото бурканче от други постове съм сложила от киселото мляко с мед, след което мюсли (в моите имаше сушени плодове, но може и без тях), над тях още малко кисело мляко и пресните плодове. Отново съм се старала да постигна ефекта на пластове, за по голяма естетика. Кръглата дървена подложка, която виждате под бурканчето я получих с дървата за камината, естествено оцених нейната красота и тя ми стана верен помощник в кухнята.Избрах синята кърпичка, защото цвета и допълва този на боровинките и цялата снимка. Снимала съм отново с обектива 18-55мм. и светлината отново идва от прозореца, който е отворен, за да може да влезе възможно най-много светлина.

Надявам се, този пост да ви е бил полезен и запомнете, че винаги трябва да започвате деня с вкусна закуска, за да може той да бъде пълноценен.