Какъв по-добър старт на деня от лека и вкусна закуска и на всичкото отгоре бърза? Бърза, защото може и аз препоръчвам да я приготвите от вечерта. Може да я приготвите в чаша или купа, която на сутринта да грабнете за секунда и да похапнете в офиса. Семенцата чиа са хрупкави в сухо състояние и е необходимо да бъдат във водна среда, за да разкрият цялата си същност. Те могат да поемат 12 пъти повече вода спрямо собствения си обем. Накиснати в кисело мляко от вечерта те поемат неговата влага и стават много вкусни и спор няма, много полезни на сутринта.

За ползите от консумирането на семенцата чиа може да се говори много. Те са богати на протеини, фибри, омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, витамини и минерали. Дават енергия на тялото, което ги прави подходяща закуска за спортуващи хора и такива с активен начин на живот или просто за хора, които искат да се хранят здравословно.

Продуктите за тази закуска са следните:

  • кисело мляко
  • пресни плодове (според сезона и вашия вкус)
  • семена чиа

Не слагам грамажи на продуктите, защото това зависи изцяло от вашият вкус. Горе долу на 200гр. кисело мляко добавям 2 с.л. семена чиа и шепа пресни плодове, както и чаена лъжичка мед. Розовата част върху млякото с чиа, която виждате на снимките са разбити горски плодове с кисело мляко. Естествено сутрин преди работа едва ли ще имате време да разбивате плодове, така че ако искате да развихрите въображението си може да го оставите за някой от почивните дни.

Надявам се, статията да е полезна и още утре да си спретнете една здравословна закуска. Ще се радвам да ме отбележите на вашите снимки на тази здравословна закуска в Инстаграм. Усмихнат ден!