След многото съвети, които съм дала тук за кулинарна фотография е време да дам няколко и за по-добри снимки на децата ни. Освен храна, аз много обичам да снимам децата си. Съветите, които ще прочетете по-долу са от моя личен опит и ще работят за всяка мама, която иска да направи хубави снимки на детето си.

И ако храната е лесен модел за снимане, то за децата на възраст между 6 месеца и 3 години изобщо не мога да кажа същото. Над храната имам пълен котрол и тя винаги застава така, както аз искам, но с децата ми това никога не се получава. Без съмнение след фотосесия на детето ми аз се чувствам много изморена.

Няма как да накараш едно дете да ти позира, защото то или ще иска да прави нещо друго или ще ти прави напук (зависи от възрастта) и защото е дете и просто не може да разбере защо трябва да стои мирно и да гледа в обектива. И това е добре донякъде, защото на тази възраст родителите получават най-естествените снимки без пози и улавят истинска, неподправена емоция. Заради тези моменти съм влюбена във фотографията.

След 2 години и половина е напълно възможно да го подкупите за една снимка :), но пак зависи от насторението му. Възползвайте се и ако имате идея за снимка просто му обещайте, че ще направите, каквото то иска след това.

Когато Бела се роди исках да направя снимки на нея и батко ѝ, който беше на 2 години и 6 месеца. Той упорито избягваше камерата, избягваше и бебето. Понякога се заиграваше с нея и аз правех непринудени снимки с телефона си. Буквално открадвах момента. Но или светлината не беше добра или нещо друго не ми харесваше. Ако сте майка на дете на тази възраст трябва да знаете, колко бързо пораства то и се променя. Няколко месеца по-късно Тервел беше готов да се снима с нея и аз бях много щастлива.

И така, да започваме!

№1 Как да правим по-добри снимки на децата си – Снимайте отдалече

Отдалечете се от детето. Оставете го да изследва заобикалящата го среда, да ходи насам натам и снимката ви винаги ще е добра. Те са любитни и всичко привлича вниманието им. Вие ще имате възможност да уловите детето дори то да тича. Ако го повикате, то ще се обърне към вас и бъдете готови точно в този момент да „щракнете“ (така се случи с първата снимка, която виждате долу).

№2 Подгответе сцена предварително

Бъдете готови с идеята и изпълнението до най-малкия детайл, защото няма да има кой да ви изчака ако не сте. Оставете място за детето в сцената и просто го поставете там преди снимката.

Вие ще направите снимката за няколко секунди преди да се разплаче и да реши, че не иска да стои там. Ако пък на него му хареса, какво го заобикаля и се заиграе, то вие ще имате бонус няколко минути за хубави снимки.

№3 Трябва ви помощник за по-добри снимки

Ако имате помощник тогава хубавите снимки са ви вързани в кърпа. В нашия случай таткото ни е най-добрия помощник, но може да е баба, леля или който имате под ръка.

Обичам да ги снимам докато играят заедно или се разхождат. Просто избирам хубаво място и ходя зад тях. Отново без пози и фалшиви усмивки. Снимайте това, което се случва и не ги прекъсвайте като ги карате да се обърнат към вас или да застанат по определен начин. Бъдете готови вие да се преместите по най-бързия начин. Един възрастен винаги може да задържи вниманието на детето върху нещо, което му показва, макар за кратко.

№4 Направете го забавно

За по-добри снимки на децата ни е много важно да не ги отегчаваме или плашим като постоянно тичаме след тях с камера в ръка. Те искат просто да се забавляват, а ако вие искате да уловите добри емоции просто играйте тяхната игра.

Може да играете на „ку-ку“, като се криете или детето се крие зад нещо. Може дори да криете лицето си зад камерата. Всяко дете се смее, когато види лицето ви.

№5 Снимайте докато играе

Снимайте детето докато рисува или играе с лего примерно ако сте вкъщи. Ако сте навън го снимайте как играе, как рисува с тебешир или се рови в пясъка. Отново без да го безпокоите. Просто снимайте това, което виждате като се опитвате да застанете пред него или да го снимате в профил, а не в гръб.

№6 Ограничете движението

Не, не казвам да го вържете 🙂 Може да го сложите в столче за хранене или в люлка. Тогава ще знаете, какво да очаквате от него и винаги ще е с лице към вас. Може и да е изцапано лице ако се храни в момента, но отново ще имате естествена снимка. Имаше момент, в който не можех да го задържа на люлка, просто не ги харесваше, но когато сам започна да иска да се люлее, нямаше как да не заснема удоволствието, което изпитваше.

№7 как да правим по-добри снимки на децата си? Измислете забавна игра

Измислете забавна игра. На снимките долу моето дете лепи лепенки по коледните играчки. Това занимание се оказа много забавно за него и идеално за мен, защото имах време да направя няколко снимки и дори да експериментирам с лампичките пред обектива (в първата снимка). Вие знаете добре, какво би харесало на вашето дете, така че просто му организирайте забавление и вземете камерата.

№8 Изберете хубаво място

Винаги, когато се разхождаме аз се оглеждам и си мисля къде биха станали хубави снимки. Набелязвам си място и ако времето не позволява или не нося фотоапарата си не снимам. Просто отиваме там в друг ден, когато съм подготвена. Разбира се нося някаква играчка, за да го накарам да се задържи на мястото и да му е забавно.

В снимката по-долу взехме пистолет за сапунени балони, защото знаех, че изглеждат добре на тази светлина. Но и да нямате такива балони, просто го забавлявайте по някакъв начин.

№ 9 Използвайте хавлията

Снимайте след или преди баня на естествена светлина. Децата винаги са супер сладки и невинни увити в големите хавлии. Знам, че в повечето случаи банята се прави вечер преди лягане, но направете изключение за една снимка. Вечер светлината не е добра, защото лампите светят и снимката ви най-вероятно ще бъде жълта и ще има ненужни сенки.

№10 Винаги бъдете подготвени

На тази възраст те правят сладки неща в най-неочаквания момент. Понякога Тервел спонтанно прегръща Бела или я хваща за ръка и аз не искам да изпусна този момент. Телефонът ми винаги е наблизо до мен. Дори светлината да не е добра и снимката да не става за социална мрежа, това е безценен момент за мен.

Щом стихнахте до края на тази стаия, то статията за това как да правим по-добри снимки на децата си навън също ще ви бъде от полза. Ще се раздрвам да видя снимки на вашите съкровища в Инстаграм, така че може да ме отбележите ако съм успяла да ви вдъхновя 🙂