Ето, че дойде и това време. Не времето да посетим Трявна, защото го правим минимум два пъти годишно, а това време, след 5 години блога да поеме в различна посока и да стане по-цял, по-завършен и по-интересен, като освен рецепти в него добавим нещо различно. Нещо като подправка, нещо ново, свежо и дано „не пресоля манджата“ като размивам кулинарната тема.

И ако с годините се научих да пиша рецепти, така че да се четат и разбират лесно, то в темата с пътуванията хич ме няма. Но пък и кой освен мен определя правилата в моя блог? Искам да пиша за видяното, за преживяното така, както съм го усетила. За мен кулинарния блог е един вид модерната тетрадка с рецепти на баба. А факта, че мога да я споделя с всички вас е един голям бонус. Така ще бъде и с другите теми. Ще си пиша тук, за да не забравям и се надявам истински на вас да ви е интересно и да получавате качествено съдържание в няколкото минути, които ще отделите да прочетете статията. И знаете ли? Иска ми се да бях започнала по-рано!

Трявна

Знаете, че преди да бъда блогър и кулинар аз съм фотограф. Кулинарен, но фотограф! И тук има нещо, което гложди моето усещане за добра фотография, а именно факта, че снимах на обяд. Да се оправдавам ли, да се извинявам ли, не знам. Та, с две деца на две и четири години, тръгнали да си „починем“ минаваме през Трявна по това време, спираме да хапнем и тези снимки са най-доброто, на което съм способна в тази ситуация. Месецът е февруари, пече ужасно, духа още по-ужасно, снега се топи, навсякъде има локви и лед, но съм твърдо решена, че нищо няма да ме спре да направя няколко снимки за тази статия.

Носейки тежък фотоапарат с голям обектив (толкова, че не мога да направя снимка с прав хоризонт с една ръка) викаща след две деца, бързи и яростно препускащи по калдъръмените улички, все пак успявам да направя няколко кадъра и ще ви ги покажа, защото мисля, че атмосферата е уловена. Е, трябва да знаете, че когато не е зима, и когато не е обед, тук е различно. Но и този сезон си има своята красота! Голям плюс например е, че няма туристи 🙂 Повярвайте, Трявна през уикендите на останалото време от годината е пълна с туристи.

Часовниковата кула в Трявна

Ако сте посещавали Трявна поне веднъж, няма как тази гледка да не е запечатана в съзнаието ви. Белите къщи в старата част на града, запазили автентичния си вид, каменни покриви и дюкаянчетата с работилниците отдолу. В такъв стил е и цъкрвата в града, която се намира срещу Часовниковата кула.

Часовниковата кула е построена през 1814 година и се е превърнала в символ на града. Накъдето и да се обърнеш в тази част на града виждаш нейния връх с изписаната камбана от габровски майстори. Има интересна история, която не знаех и тук може да прочетете повече за нея.

Църква „Св. Архангел Михаил“

Кивгиреният мост

Като заговорим за символи на града, няма как да не спомена и Кивгиреният мост, познат още като стария или гърбавия мост,  пострoeн прeз 1844-1845г. от уста Димитър Ceргюв.

В малките улички има много заведения, в които може да хапнете набързо и да продължите разходката си. Почти под всяка къща има магазинче, кякои продават ръчно изработени вещи, красива дърворезба, други не дотам качествени стоки, но определено привличат децата и това прави интересна разходката за тях.

Не пропускайте да изпиете по едно кафе на пясък, което ще ви сервират с лукумче, а вие ще поседите седнали на малки трикраки столчета.

Приказка е Трявна, която трябва да си разкажете. Заслужава си!

Оставям списък с няколко забележителности , които може да посетите:

Комплекс Чукара, Трявна

Ако сте решили, не само да разгледате града, а и да си направите истинска почивка, Комплекс Чукара е мястото, което ви препоръчвам.

Избрахме този хотел, защото решихме да си направим бягство от еднообразното и натоварено ежедневие с един дълъг уикенд. За нас е важно да не се налага да пътуваме дълго заради децата, да има топъл басейн, отново заради тях и този комплекс беше точното място. Тук имаше много неща, от които останахме доволни и ще изброя по-долу.

 • Ще започна от първото, което ни впечатли, а именно интериора и размера на апартамента, който бяхме наели. Достатъчно широко и много модерно с голяма тераса и невероятна гледка. Комплекса се намира над града, което означава чист въздух и тишина.
 • Настанихме се в петък и следобяда посетихме спа зоната и басейна. Хората се брояха на пръстите на едната ръка за разлика от събота следобед, когато едвам намерихме един свободен шезлонг на басейна. Има малък детски басейн и един голям, свързани са и са с еднаква температура на водата. Има едно джакузи, в което водата е по-топла от тази на басейна и е чудесно за релакс, ако не пазите две хлапета да не се нагълтат с вода. В спа зоната има водни легла, солна стая, парна баня, сауна. Ако искате да се насладите на масаж е добре да се запишете от предния ден за следващия, защото ние не успяхме да се вредим.
 • В апартамента има кафе и чай като комплимент.
 • Най-големия плюс лично за нен и гениално решение беше детския кът точно до ресторанта, а двете разделени от голямо стъкло. Това ни позволи да се насладим на вечеря без да се налага едния от двама ни да е отделен с децата. Втората вечер не си запазихме маса навреме и от тази, на която вечеряхме нямаше изглед към детския кът. Затова си запазете маса навреме ако сте с деца.
 • Храната е страхотна. Менюто не е голямо, но всичко което хапнахме беше на ниво. И медената торта! Опитайте я задължително.
 • Закуската беше включена в цената. Обилна с хубаво кафе, с хубави продукти и машина за фреш, която всеки може да използва сам, за да си направи прясно изцеден сок.
 • Има два ресторанта като единия е извън хотела и ние не го посетихме, защото както казах детския кът за нас беше голям плюс.
 • Комплекса предлага винен тур, на който може да разберете повече за виното, което произвеждат (фенове сме на розето) и да опитате от всяко едно.
 • В комплекса има зоокът с различни животни като камила, алпака, лами и магарета, които са атракция за децата.
 • Извън хотела има две открити детски площадки с пързалки и люлки. При нас времето не беше много хубаво и не успяхме да им се насладим.

Ако трябва да изброя някои минуси, то ще е от издребняване и защото трябва да е ясно, че статията не е платена.

 • Няма аниматор в детския кът.
 • Нямаше кърпи за децата в стаята.
 • В 19 часа в събота нямаше топла вода в стаята. Изчакахме около 15 минути и водата вече беше добре.
 • Няма открит басейн, което за по-топлите месеци и минус.

Ако харесвате това, което правя може да последвате и моята Инстаграм страница.