Като имаме предвид, че светлината е най-важния фактор за една хубава снимка, въпросът естествено или изкуствено осветление да изберем вълнува всеки един снимащ.

Ние фотографите „имаме очи“ за светлината. Толкова сме свикнали да я тръсим, оглеждаме се за нея, ставаме рано сутрин и винаги сме привлечени от всеки лъч изпречил се на пътя ни. Очите ни са толкова тренирани да виждат меката и хубава светлина, че когато я погледнем и нямаме камера наблизо умираме от яд.

За кулинарната фотография случая е малко по-различен. Не, не че ни трябва добра светлина, трябва ни и още как. Разботата е там, че обикновено снимките се извършват в затворено помещение. Има изключения разбира се, но и днес ще говоря за светлината, която влиза през прозорец или идва от лампа. Може би някой ден ще снимам храна навън, но засега това е мираж 🙂

Може би тук е момента да кажа, че аз няколко години имах страх от изкуственото осветление и съвсем съзнателно отказвах да снимам на лампа. Страх от новото, от непознатото и си казвах, че не ми трябва, че снимките ми са добри и без него. Докато не пробвах. И знаете ли? Не се получи от първия път, не се получи и от втория. Непрестанни опити, упоритост и желание не липсваха, докато постигнах задоволителен резултат.

Естетвено или изкуствено осветление?

Да, аз! Точно аз пиша тази статия. Аз, която три години подред обяснявам, че по-добра от естествената светлина няма. И продължавам да вярвам в това. А сега ще изброя няколко причини, поради които вече снимам предимно на изкуствено осветление.

За да бъдете кулинарен фотограф в пълния смисъл на думата, вие не трябва да разчитате на случайността.

Какво имам предвид? Три години подред аз снимах само за блога, който четете в момента. Приготвях рецепти и снимах на естествена светлина, влизаща от прозорец вкъщи. Снимах предимно сутрин, защото тогава светлината, която влиза е достатъчно силна и през прозорците не влиза пряка слънчева светлина. През зимата е абсурдно да снимам следобед, защото сами знаете, че светлината е много оскъдна. Не е невъзможно и съм го правила, но предпочитам снимките сутрин.

Но, какво става, когато клент се свърже с мен и каже, че иска да направя снимки за новото му меню? Ами сценарий от типа „Ще дойда да снимам сутринта“ е невъзможен. За снимки на място в ресторант са ангажирани много хора и много храна, която е невъзможно да се приготви в рамките на няколко часа и то сутрин. Тогава на помощ идва изкуственото осветление.

Друга причина поради, която избирам изкуственото осветление, когато правя снимки за кленти е променящата се светлина.

Ок, да речем, че става дума за няколко снимки на бургери например за социални мрежи. Да, те могат да се направят в рамките ня няколко часа, но eстествената светлина е различна всяка минута. Когато правите сниммки за човек, който ви плаща за тях вие нямате право да му давате снимки с различен оттенък. Една топла една по-студена, това е недопустимо за един професионалист.

Трета причина, поради която използвам изкуствено осветление е абсолютната липсата на естествено.

Да, представете си, че отивате да снимате в клуб или бар под земята. Ако в във всеки дом има прозорец, до който може да направите снимка, то в някои заведения няма такъв. Тогава няма друг начин освен изкуственото осветление.

Какво изкуствено осветление избрах?

Първо ще отговоря на въпроса защо го избрах. Една от главните причини да избера Преносим батериен TTL моноблок GODOX WITSTRO AD400PRO е, че е преносим разбира се 🙂 Компактни размери, лек е и достатъчно мощен.

Няма да ви описвам техническите му характеристики, защото може да ги прочетете в линка. Аз не съм технически насочен човек и поисках съвет от https://dynaphos.com/. Те познавайки работата ми, ми предложиха малко по-слаба светкавица, но тежката дума на Дани се чу и така се сдобихме с тази. Изискването което имах към светкавицата беше да е лека и да мощна, за да ми замръзва пудрата захар. Е с този моноблок имам и двете.

Към това съвършенство добавихме и TTL Радиосинхронизатор Godox Xpro-N предавател за Nikon. За да имам възможност да управлявам няколко светкавици едновременно.

Без софтбокс накъде? Избрахме този Параболичен софтбокс Godox AD-S65S. Отново малък и компактен, но ако имате възможност вземете по-голям.

И на последно място, но не по важност е Статив за студийно осветление 280. Стабилен, за да издържи тежестта на лампата.

Тук е момента да кажа, че може да използвате промокод degab-2021, който ще ви даде 10% отстъпка от цената в https://dynaphos.com/ в категория „Осветление“.

До тук с техниката, мили хора. Три години повтарям и винаги ще държа на думите си, че техниката не прави снимката. Но пък и без нея също не става. Мислете, какво ви трябва, практикувайте непрекъснато и само така ще изберете вашата комбинация от техника.

Следвайте Инстаграм профила ми, където ще давам съвети за използването на изкуствено осветление и така сами ще може да прецените кое е по-подходящо за вас – естествено или изкуствено осветление.

Обещавам е една демонстрация към създаването на снимка подобна на тази на заглавната картинка на статията. Ще ви покажа как сес лучва магията, а дотогава ви пожелавам много вдъхновение за вкусни снимки.