Вишните са богати на антиоксиданти и витамин C, който подсилва имунната система. Тъй като те имат доста кисел вкус не са в списъка от предпочитаните от мен пресни плодове. Сладкото от вишни е толкова свежо и ароматно, че не мога да откажа никога филийка намазана с масло и сладко от вишни. Обожавам го в палачинки, върху чийзкейк или с пържени филийки. Изобщо всяка сутрин започнала с домашно сладко от вишни предвещава един добър ден.

Сладкото от вишни не се прави никак трудно. За моята рецепта съм използвала вишни от красивото дърво в градината на баба и дядо.

Приготвяне на домашно сладко от вишни

  • Първо вишните се измиват старателно и изчистват от костилките.
  • В интернет може да намерите много начини как да направите това. За мен начинът със сламката е най-лесен, но ще ви трябват няколко сламки. Ако пък не държите плодовете да са идеално кръгли в сладкото, може да включите и децата в почистването на костилките. Ще стане доста мръсно, но ще бъде много забавно за всички. А това също е един хубав начин да ги накарате да опитат този плод.
  • След като вишните са почистени се поставят в голяма тава, така че да са на един пласт и се поръсват със захар. Аз използвам тавата на фурната за всички сладка, които правя. Количеството захар по мой вкус е един килограм на килограм плодове. Има рецепти и с 500 гр. захар на килограм вишни, но за мен това е крайно недостатъчно да подслади добре този плод.
  • Най-добре е да поръсите вишните вечерта и да ги оставите със захарта цяла нощ или минимум 8 часа и да сварите сладкото на сутринта. Прехвърлете го в тенджера и започнете да го варите на слаб огън. Тук не мога да пропусна да спомена аромата, който ще изпълни цялата къща.
  • Варете сладкото около час, час и половина. Колкото по-дълго го варите, толкова по-гъсто ще става.
  • В последните 3-4 минутки на варене добавете половин чаена лъжичка лимонтозу.
  • Напълнете бурканчетата, които сте подготвили с все още горещото сладко и ги затворете.

Може да напълните повече на брой и по-малки като количество бурканчета, които да поднесете като подарък, когато ви поканят на гости. Няма нищо по-хубаво и всеки би се зарадвал на бурканче домашно приготвено сладко от вишни. На снимките може да видите как съм декорирала моите бурканчета. Дизайна на етикетите направих с илюстратор, но разбира се ако вие не сте работили с подобни компютърни програми може да ги надпишете на ръка.

Снимките са направени рано сутринта, когато слънцето е влязло е през прозореца ми и лъчите му се отразяват с лъскавото сладко. Исках от снимките да излиза топлина и уют и надявам се съм го постигнала. Разбира се след като ги снимах филийките бяха прекрасна закуска с чаша кафе.

Видяхте, че няма нищо сложно в приготвянето на домашно сладко. Отделете малко време за направата на това сладко и после ще се насладите освен на вкусът му и на усмивките на вашите близки и приятели, когато го опитат.