Още един мой любим италиански продукт е сиренето маскарпоне. Маскарпонето е високо маслено сирене с много характерен и по мое мнение божествен вкус, което е с консистенция на крем и става, както за солени така и за сладки ястия. Този крем с маскарпоне и ягоди е толкова лесен за приготвяне и толкова вкусени, че е идеален за моментите, в които ви дойдат непредвидени гости. Аз го правя, просто когато ми се хапва нещо сладко, а не ми се отделя много време в кухнята. Мога да нарека тази рецепта дори чийзкейк в чаша.

Продукти за крем с маскарпоне и ягоди

  • 250 гр. маскарпоне
  • 100 мл. сметана
  • 1 ч.л. екстракт от ванилия
  • 1 с.л. мед
  • 200 гр. бисквити
  • 100 гр. краве масло
  • 500 гр. ягоди
  • 100 гр. филирани бадеми

Сметаната се разбива с миксер, към нея се добавя маскарпонето, меда и ванилията и отново се разбива докато се получи гладка смес.

Бисквите се натрошават в кухненски робот докато станат на трохи. Маслото се разтопява и се прибвавя към бисквите. По желание може да добавите малко пудра захар за повече сладост или лимонова кора за свежест.

Ягодите се измиват, изчистват и нарязват на четвъртинки или както ви харесва, зависи колко големи са.

На дъното на чаша се слага малко от крема с маскарпоне, след това малко от бисквите с масло, над тях ягоди, малко филирани бадеми и така се повтавя докато чашките се напълнят. Аз завърших с ягоди и малко бисквити, но вие може да завършите с крем, това е ваше решение. За декорация съм използвала цветя, които са красиви, но признавам си неядливи и листенца мента.

Тези кремчета съм снимала с твърд обектив 50 мм. ISO 100, f/1.8 и скорост 1/160. С течение на времето този обектив ми стана любим, заради плиткия си фокус и защото е много светъл. Тук съм снимала без статив, защото светлината е била достатъчна. Под чашките съм сложила парче картия, която наподобява текстил, а за фон са любимите ми бели дъски.

Това е една добра идея за един много бърз и лесен десерт. Остава само да го приготвите и да се уверите, колко е вкусен.