Още един мой любим италиански продукт е сиренето маскарпоне. Маскарпонето е високо маслено сирене с много характерен и по мое мнение божествен вкус, което е с консистенция на крем и става, както за солени така и за сладки ястия. Тези кремчета са толкова лесни за приготвяне и толкова вкусни, че са идеални за моментите, в които ви дойдат непредвидени гости. Аз си ги правя, просто когато ми се хапва нещо сладко, а не ми се отделя много време в кухнята. Мога да нарека тази рецепта дори чийзкейк в чаша. Ето ги и продуктите:

  • 250 гр. маскарпоне
  • 100 мл. сладкарска сметана
  • 1 лъжичка ванилова есенция, а наи – добре екстракт от ванилия
  • 1 супена лъжица мед
  • 200 гр. ронливи бисквити
  • 100 гр. краве масло
  • 500 гр. ягоди
  • 100 гр. филирани бадеми

Сметаната се разбива с миксер, към нея се добавя маскарпонето, меда и ванилията и отново се разбива докато се получи гладка смес.

Бисквите се натрошават в кухненски робот да станат на трохи. Маслото се разтопява и се прибвавя към бисквите. По желание може да добавите малко пудра захар за по – голяма сладост или лимонова кора за свежест.

Ягодите се измиват, изчистват и нарязват на четвъртинки или както ви харесва, зависи колко големи са.

Преминаваме към сглобяването на кремчета. На дъното на чаша се слага малко от крема с маскарпоне, след това малко от бисквите с масло, над тях ядоди, малко филирани бадеми и така се повтавя докато чашките се напълнят. Аз съм завършила с ягоди и малко бисквити, но вие може да завършите с крем, това е ваше решение. За декорация съм използвала цветенца, които са красиви, но признавам си неядливи и листенца мента.

Тези кремчета съм снимала с твърд обектив 50 мм. ISO 100, f/1.8 и скорост 1/160. С течение на времето този обектив ми стана любим, заради плиткия си фокус и защото е много светъл. Тук съм снимала без статив, защото светлината е била достатъчна. Под чашките съм сложила парче картия, която наподобява текстил, а за фон са любимите ми бели дъски.

Това е една добра идея за един много бърз и лесен десерт. Остава само да го приготвите и да се уверите, колко е вкусен.