Когато започнах да снимам храна бях абсолютен аматьор във фотографията като цяло. И сега не мисля, че съм супер профи 🙂 но определено за около две години прочетох и научих много за кулинарната фотография и мога да ви дам някои трикове за начинаещи кулинарни фотографи.

Създадох този блог за кулинарна фотография с цел да споделя наученото, да ви покажа грешките си като начинаещ кулинарен фотограф и да ви помогна във вашия път на самоусъвършенстване.

Кулинарна фотография-Трикове за начинаещи

Светлина

И в друга статия съм показвала първата си снимка на храна. Наистина отделих много време на този десерт – направих купички от шоколад и докато се стараех той да изглежда добре, стана тъмно. Но какво пък, нали има лампи 🙂 – грешка номер 1. Никога не снимайте на лампи. Говоря за лампите вкъщи. Аз разбира се светнах, колкото имах и изобщо не мислех, че едната свети с дневна светлина, другата с жълта, а третата с бяла и от прозореца влизаше някаква друга светлина. Толкова ми е смешно сега, докато пиша. Никога не смесвайте светлината, защото се получава това – жълта снимка и много ненужни сенки.

Шоколадови купички с крем и плодове
Шоколадови купички с крем и плодове

Аз снимам предимно на дневна светлина. Ако все пак се налага да направя снимки за клиент или поради друга причина и светлината е ограничена, използвам фотографско осветление. Един пример за такава снимка е тази, която направих за pastili.com.

Кулинарна фотография - Здравословна закуска с мед
Кулинарна фотография – Здравословна закуска с мед

Друга грешка, която може да допуснете е снимането на слънце. През прозореца вкъщи, до който обикновено снимам, влиза много слънчева светлина до обедните часове. Когато снимам на слънце се получава голям контраст между осветените части и тези, които не са на слънце и стават резки и тъмни сенки. Избягвайте го или ако все пак се наложи, използвайте дифузор, който да разсее слънчевата светлина.

По-долу ще видите снимка, на която съм използвала дифузор и рефлектор. Както виждате светлината и сенките са много меки и приятни.

Кулинарна фотография - Мляко с бисквити
Кулинарна фотография – Мляко с бисквити

Кулинарна фотография – Цветови комбинации

Мислите ли за цветовата схема, когато снимате? Ако не, сега е момента да започнете. Една от тайните да задържите погледа си на дадена снимка са балансираните и хармонични цветове в нея.

В статията за комбинация на цветовете съм обяснила по-нашироко как точно да комбинирате и тук няма да се повтарям. Това е цяла наука, за която може да се каже много. По-долу ще видите два примера за комбинация на цветове.

Мислете за цветовете, още когато започнете да приготвяте храната. Например, ако имате розова салфетка, с която искате да снимате мъфините си, може да използвате розови формички за мъфини, както и да купите плодове в подходящи цветове.

Кулинарна фотография - Цветови комбинации
Кулинарна фотография – Цветови комбинации

Може да изтеглите безплатно този .pdf файл, който съдържа основни правила за цветовите комбинации.

Разкажете история

Снимките могат да говорят. Вие можете да ги накарате да кажат, каквото поискате.

Кулинарна фотография - Коледни мъфини
Кулинарна фотография – Коледни мъфини

Тази снимка буквално крещи „Коледа“. Коледния венец отзад, запалената червена свещ, коледните панделки, всички те подсказват, че е Коледа.

Компонентите около мъфините подсказват, от какво са направени те. Например в тях има канела и орехи, но на снимката няма как да се видят, затова съм добавила канелените пръчици и орехите отстрани. Мъфините са тиквени и зад тях неслучайно има бурканче с пюре от тиква.

Ако в рецептата ви има ванилия, просто добавете пръчица ванилия в снимката. Ако има някакви плодове, добавете от тях отстрани. Обичам снимки, от които може да се усети аромата на ястието. Ако снимате един бананов хляб да речем, без банани отстрани, никой няма да го познае, защото той прилича на обикновен кекс.

Трикове за начинаещи – Бекграунд за снимки

Бекграундът е много важна част от вашата снимка. Той е основата на снимката и трябва да бъде избран с голямо внимание.

Статията ми е насочена към начинаещи фотографи, затова няма ви кажа да си купите няколко различни бекграунда и да си ги ползвате. Ако искате разбира се направете и това, но това което искам да кажа е, че можете сами да си направите бекграунди, които не струват нищо, а са много ефектни. Например мой любим е този, който виждате на снимката долу.

Бекграунд за кулинарна фотография
Бекграунд за кулинарна фотография

Това е останало парче от плота в кухнята ми, което помолих майсторите да не изхвърлят. По точно това е задната му страна, върху която имаше залепено нещо като много плътна хартия. С помощта на два спрея за боядисване – бял и сив и една гъба за миене на чинии успях да постигна интересен ефект подходящ за снимки. А бонуса е, че от другата страна си е дървен и мога да ползвам и нея. На коледната снимка по-горе съм използвала обратната страна.

Друго, което може да направите е да си купите хартия с мраморен ефект например и да я залепите върху плътен картон. Аз снимам също върху дъски, които отново съм боядисвала сама в бяло, а понякога върху обикновен черен картон или върху две плочки, отново останали от пода в коридора ми.

Сигурна съм, че вече имате идея за бекграунд 🙂 просто я изпълнете.

Тази статия ще има и втора част. А сега, отивам да се радвам на хубавото време 🙂 До скоро!